VAN81 | Patricia Vermunt-Koppelaar | Meelstraat 1 | Zierikzee

Een uitdaging van 31 dagen lang

‘Ja, ik ben voor de tweede keer de uitdaging aangegaan. In januari 2020 was het thema ‘vogels’. Iedere dag van de maand schilderde of tekende ik een vogel. Dat was veel werk, maar erg leuk om te doen. Ik noemde deze serie schilderijen en tekeningen ‘A bird a day’. Afgelopen januari (2021) wilde ik het graag nog een keer doen, maar dan met een ander thema.’

‘Ik kwam op het idee om met zwart/wit aan de gang te gaan. Dat is natuurlijk heel breed, want ik heb dieren geschilderd die een zwart/witte vacht hebben óf ik heb met zwart/wit materiaal gewerkt, kon dus helemaal los met alles. Ik heb acrylverf, olieverf, grafietpotloden, houtskool, conté, pastelpotloden, vulpennen en fineliners gebruikt. Deze serie noemde ik: ‘Black white & gray, every day’.

Hoe kwam je ooit op het idee?

‘Dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Januari is bij mij meestal de rustigste maand van het jaar. Mijn grafische opdrachten heb ik vaak voor een groot gedeelte afgerond in december, en ook in de stad en in het atelier is het dan heel rustig. Gevoelsmatig heb ik dan ineens ‘niets’ in de maand januari. Alle feestdagen zijn achter de rug, het is de donkerste maand van het jaar, het weer is somber. Het is de minst leuke maand van het jaar vind ik persoonlijk. Wat kon ik doen om mezelf een beetje op te vrolijken? Waar ik het meest blij van wordt is schilderen en tekenen, zodoende borrelde het idee op om iedere dag iets te schilderen of te tekenen, al is het maar iets kleins. Gewoon een ‘krabbeltje’ bleek voor mij niet goed genoeg, dan heb ik het gevoel dat ik half werk lever. Dus ik geef elke tekening/schilderij veel aandacht en ga door tot ik tevreden ben.’

‘Halverwege januari vorig jaar dacht ik wel even ‘pfff…wat doe ik mezelf aan…’ Het was intensiever dan ik dacht. Het lukte die dag ook niet, zelfs mijn kinderen zeiden ‘nou mam, deze vogel is niet zo goed gelukt hoor’. Die tekening heb ik toen maar weggegooid en heb een nieuwe gemaakt, die lukte wel. Ondanks dat het veel werk was heb ik tóch doorgezet. Wat een voldaan gevoel had ik toen januari afgelopen was! En 31 werken rijker! Dat smaakte naar meer, dus deed ik het nog een keer afgelopen januari. Deze keer wist ik waar ik aan begon, en ben heel goed voorbereid aan de slag gegaan. Het gevoel dat ik niet wist of ik de uitdaging wel kon volbrengen halfverwege de maand, heb ik dit jaar niet meegemaakt. Ik ging als een speer! Ik had er nog wel een maand aan vast kunnen plakken 😂’

Drie vliegen in een klap

‘Het leuke daarvan is dat de (ietwat sombere) maand januari voorbij vliegt. Het zijn eigenlijk drie vliegen in één klap want a) ik heb mezelf goed beziggehouden, b) ik word er ook nog eens vrolijk van, want het is iets wat ik heel erg graag doe en c) financieel is het ook leuk omdat ik gelijk een mooie voorraad heb om in het atelier te verkopen. Voorheen kon ik er soms niet tegen aan schilderen, zeker omdat mijn kleine schilderijtjes best wel hard gaan in de zomer. Daar hoef ik me nu niet meer druk om te maken met zo’n voorraad.’

‘A bird a day’ vs ‘Black white & gray’ collectie: afwisselender of uitdagender?

‘Ik kan niet kiezen welke ik leuker vond om te doen. Elke vogel is weer totaal anders. Er bestaan zoveel vogels op de wereld, daar raak ik niet op uitgekeken! Misschien is deze gevarieerde expositie van 31 verschillende dieren wel leuker voor eventuele kopers, omdat er voor elk wat wils is. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld meer met koeien, terwijl de ander meer met poezen heeft. Ik heb ook geprobeerd om setjes te maken, dan kun je twee schilderijtjes naast elkaar hangen. Niet dat ze samen verkocht moeten worden hoor, maar het is een mogelijkheid.’

Wat is je favoriet uit de laatste collectie?

‘Jeetje, dat is lastig zeg… maar als ik ze dan op moet noemen, dan vind ik de zebra, de hermelijn, het wasbeertje en de Schotse hooglander het beste gelukt.’

Atelier open op afspraak

‘Het is jammer dat ik mijn deuren niet open kan gooien, ik mis nu heel veel mensen die bij toeval voorbij komen en naar binnen lopen. Gelukkig mag ik wel op afspraak open, dat is in ieder geval iets. Hopelijk gaat de zomer en het najaar weer een hoop goed maken, net als in 2020.’

Leuk als je VAN81/Patricia wilt volgen op Facebook en Instagram!

Website: https://van81.nl/