Van-V | Vanessa van Vaardegem-Ververs | Havenpark 28 | Zierikzee

Scrabble: dubbele woordwaarde zeker met al die V’s?

‘Dat zou je wel denken, ja 😅 Mijn meisjesnaam is natuurlijk Ververs, voornaam Vanessa en Van Vaardegem is inmiddels al 10 jaar mijn achternaam. In de volksmond hier zijn er bekenden die noemen ons geregeld ‘hé Van-V’ als ze ons tegenkomen. Vandaar dat Van-V eigenlijk een soort afkorting is voor de Van Vaardegemmen.’😂

‘We gingen ons nieuwe bedrijf starten, en daar hoorde een nieuwe bedrijfsnaam bij. Van-V kwam al snel naar boven, dat werd dus Van-V Natural Beauty Inside & Out. Da’s best een lange, die spreek je eigenlijk nooit zo uit. Daarnaast hebben we ook nog een appartement wat we verhuren, waarop mijn schoonzus zei ‘dat wordt dan Slapen bij Van-V. Zogezegd, zo gedaan. Hetzelfde logo, maar wel met een andere kleur.’

Rotterdam – Schiedam – Oosterland

‘In Rotterdam-Overschie geboren, en ik heb daar ook heel lang gewoond. Eenmaal op mezelf heb ik een tijdje op de Schieweg (Blijdorp) gewoond, net aan de rand van het centrum. Door woningnood in Rotterdam verhuisd naar Schiedam, dat was ook erg leuk. De liefde heeft ervoor gezorgd dat ik 14 jaar geleden op Schouwen-Duiveland ben gaan wonen, in Oosterland.’

‘Mijn man Arjen, had destijds een kapsalon in Oosterland, Hairstudio ’t Marktje heette dat. Een groot pand met woning en kapsalon in één, ik ben bij hem ingetrokken. Twee jaar geleden hebben we het huis en de kapsalon verkocht, en zijn we helemaal opnieuw begonnen in Zierikzee. Beiden vinden we het wel fijn dat het nu nog steeds een kapsalon is in Oosterland.’

’t Lange Uus

‘Die wens was altijd al aanwezig om in Zierikzee te wonen. Arjen, een echte Zeeuw, had in deze stad al eens eerder gewoond. Ieder weekend waren we al hier te vinden, en je wil niet weten hoe vaak we zeiden ‘ooit wonen we in Zierikzee’.

‘’t Lange Uus, het pand waar we nu wonen, daar heeft vroeger al van alles in gezeten w.o. Mien Domus. Niet voor niets heet het ’t Lange Uus, want dat is het ook. We zijn gaan verbouwen, het was heel oud, en toe aan vernieuwing. De verbouwing heeft veel langer geduurd dan gepland, het universum heeft ons flink getest ‘willen jullie dit echt?’

‘We hebben een tekening laten maken, en op basis daarvan zijn we ’t Lange Uus in stukken gaan verdelen. Mijn winkel is alles in een, winkelruimte, visagieplek, voorraad- en bestellingen vanuit de webshop pak ik daar in. Ook drink ik heel veel koffietjes met klanten daar, dus het is ook nog eens een gezellige ontmoetingsplek. Loop je verder de gang in kom je bij de coaching praktijkruimte van Arjen. We delen de entree, maar zijn cliënten kunnen direct doorlopen. Hij coacht op mindfullness en meditatie, mensen die er meer van willen weten kunnen een kijkje op zijn website nemen.’

Slapen bij Van-V

‘Het appartement betreed je via de Sint Jacobstraat, de eerste deur die je tegenkomt in dit straatje. De tweede deur is de entree naar onze woning. Er zijn dus uiteindelijk drie werkplekken gerealiseerd, en dan te bedenken dat we kleiner wilden gaan wonen.’😉

Het appartement is een B&B maar dan zonder de B van Breakfast. We verhuren het zonder ontbijt, het is compleet ingericht en zelfvoorzienend. Wil je niet zelf voor je eten zorgen dan is er plenty hier in Zierikzee om uit eten te gaan, lekker lunchen bij onze buurman Raf’s of bij Hector om er maar eens twee te noemen. We genieten enorm van de complimenten die we mogen ontvangen van onze gasten. Hoewel men te gast is, voelt men zich zó thuis. Ook dat alles zo met aandacht is aangekleed. Je zit natuurlijk ook op een superlocatie, je stapt naar buiten en je staat midden in de stad. Ook is het nog eens heel rustig gelegen.’

Opleiding

‘Rond mijn 16e dacht ik al dat visagie helemaal mijn ding zou zijn. Leek me superleuk om in opdracht te werken voor fotoshoots bijvoorbeeld. Ik ben toen de opleiding tot visagiste gaan volgen. Eenmaal klaar daarmee op mijn 18e, bedacht ik me ineens ‘moet ik nu écht gaan werken?’ 😅 en ben toen de kappersopleiding gaan volgen. Met het visagiste- en kappersdiploma op zak zou ik natuurlijk nog meer allround zijn. Heb ook nog een tijd lesgegeven als docent op de kappersacademie, waar ik ook Arjen leerde kennen. Inmiddels alweer 16 jaar geleden dus…’

Start loopbaan

‘Aan het werk gegaan met visagie opdrachten voor fotografen, en af en toe ook voor grime opdrachten bij theater Zuidplein. Op een gegeven moment ging al die synthetische troep, plakkaat make-up, me zo tegenstaan! De producten voor foto’s vond ik écht rommel, grime dat vond ik nog wel leuk.’

‘Ben me steeds meer gaan richten op het kappersvak en kwam via diverse functies op de Kop van Zuid terecht, in de New York Barbershop gevestigd in hotel New York. Dat barberen was toen helemaal nog niet zo hip, wij zijn het hip gaan maken. Ik ben er ook bedrijfsleider geworden. Heb echt een aantal jaren op een prachtige locatie met heel veel plezier gewerkt. Leuke dingen gedaan en toffe klanten gehad.’

‘Eenmaal vanuit Rotterdam naar Oosterland verhuisd, hebben we nog even met de gedachte gespeeld om naast de hairstudio een barbershop op te starten in Zierikzee. Die was hier nog niet, en dat zou dan mijn zaak worden. We hadden een heel bedrijfsplan geschreven, maar toen diende de financiële crisis zich aan in 2007. Het plan met de barbershop raakte steeds meer op de achtergrond.’

‘Ik moest natuurlijk wel aan de slag, een baan zoeken. Via een vriendin bij Randstad kwam ik bij de Rabobank terecht. Ik stond even perplex van dat voorstel, ik had er geen papieren voor en het werken bij een bank had me nooit getrokken. Ik heb een assessment gedaan voor de Rabobank, daar kwam wonder boven wonder een hele hoge score uit 😂 Ben op gesprek gegaan en zonder papieren mocht ik al lerend starten. Een nieuwe uitdaging, erg leuk, en heb er uiteindelijk jaren gewerkt als particulier adviseur. Na zes of zeven jaar bij de bank vroeg ik me af, ingegeven door de veranderingen die er intern plaatsvonden, of ik hiermee door wilde gaan.’

Minerale make-up

‘Make-up had natuurlijk wel al die tijd mijn aandacht gehouden, maar ik wilde niet meer met troep werken. Ingegeven door mijn eigen lichamelijke klachten, ben ik aan mijn gezondheid gaan werken met voeding en suppletie. Bedacht me toen wel van ‘maar ik smeer nog wel steeds die troep op mijn huid, wat doet dat dan wel niet met mijn lichaam?

‘Ik wist uiteraard dat er minerale make-up bestond, en ben me daarin gaan verdiepen. Ik ontdekte een merk waar ik héél erg enthousiast van werd, waarmee ik aan de gang wilde om ook andere vrouwen hiermee blij te gaan maken. Hoe ga je dat dan aanpakken om, destijds nog vanuit Oosterland, zoveel mogelijk klanten zien te bereiken? In een klein hoekje van de Hairstudio van Arjen had ik een make-up hoekje gecreëerd, en met Facebook aan de gang gegaan. Mijn eigen gezicht opmaken en laten zien wat minerale make-up voor je kan doen. Niemand wil een poederhoofd, dat krijg je hier ook niet van.’

‘Zo is het dus begonnen. Op aanraden van Arjen begonnen met andere vrouwen op te gaan maken. Mijn eerste live model op Facebook was Elly Geelhoed, van Elly Geelhoed Ballet, de balletjuf van onze dochter Liv. Het werd een groot succes, zowel voor oudere als jongere dames, vrouwen die normaal gewend zijn om make-up te dragen en voor vrouwen die nooit make-up dragen. Doordat ik zoveel online doe heb ik inmiddels een trouwe schare fans door Nederland en België.’

Loïs Lee Pure Skinfood – Rock Your World

‘Ben me dus erg bewust geworden van voeding, minerale make-up en huidverzorging. Ik werk met Lois Lee Pure Skinfood, dat is helemaal meukvrij, écht voeding voor je huid. Ook werk ik al 10 jaar met Permsal magnesium, een superbelangrijk mineraal wat mensen eigenlijk dagelijks zouden moeten toevoegen aan hun voeding. Rock Your World is heel erg gericht op selfcare van binnen, natuurlijke producten met essentiële oliën en kristallen in sprayvorm of rollers, om je te ondersteunen of te gebruiken bij bijvoorbeeld slaapproblemen of neerslachtigheid. Zoals ze bij Rock Your World zo mooi zeggen: wellbeing tools for your daily routines inspired by the cycles of nature. Alles 100% natuurlijk.’

‘Ik werk eigenlijk alleen maar met mijn eigen favoriete producten, die ik zelf ook allemaal gebruik en verkoop in de winkel.’

‘Debbie van Loïs Lee  en ik zeggen altijd tegen elkaar dat we aan ‘happy aging’ doen. Probeer de huid zo lang mogelijk gezond en in conditie te houden, maak daar bewuste keuzes in. Kraaiepootjes of lachrimpeltjes horen daar gewoon bij, dat is nu eenmaal het leven.’

 

Workshops

‘Ja, voor corona gaf ik ook veel workshops. Leerde ik aan een viertal dames hoe ze minerale make-up het mooiste kunnen inzetten op hun eigen gezicht. Door corona steeg de vraag naar online verkoop en advies enorm, waardoor ik er achter kwam dat het houden van de 2,5 uur durende workshops voor mij niet meer makkelijk in te plannen waren. Nu geef ik alleen nog online advies, en één op één advies op afspraak. Ik heb flexibele openingstijden voor de winkel, en op afspraak, anders krijg ik het allemaal niet in mijn eentje geregeld, ik regel alles zelf van voorraadbeheer tot inpakken, van adviezen online en in de winkel. Het complete plaatje dus.’

‘Ben de laatste 10 jaar veel bewuster en vanuit mijn intuïtie gaan leven. Laat me niet meer leiden, hoe hard de mensen ook aan me trekken. Ga bij mezelf te rade of dingen goed voelen of niet. Voelt het goed, dan een ja. Voelt het niet goed dan, met alle respect, wordt ’t hem gewoon niet. Bewust keuzes maken. Ik zeg weleens tegen mensen ‘ik zeg geen ‘nee’ tegen jou, maar ‘ja’ tegen mezelf.’

Zierikzee

‘Zierikzee 💙 Als de spreekwoordelijke ‘vis in het water’, ik voel me hier zó thuis! Dat was zelfs al voordat ik in Oosterland ging wonen, toen kwam ik hier in het weekend al zo graag. Beetje de stad in, lekker winkelen, terrasje pikken. De Oude Haven, het Havenpark en Havenplein, doorwandelen over de Melkmarkt naar Plein Montmaertre, het is gewoon één grote hotspot geworden waarin ik me helemaal happy voel.’

‘Heeft totaal niets met een stad als Rotterdam te maken, vergeleken daarmee is Zierikzee natuurlijk helemaal geen stad. Toch voelt het zo, maar het is zoveel knusser met al die oude historische panden, en er zit zoveel geschiedenis en leven in. Het is voor mij echt die warme deken. Tel daarbij op hoe centraal we hier zitten, strand om de hoek, met een uurtje zit je of in Rotterdam of Antwerpen. Hup, de Zeelandbrug over en je rolt Goes in. Ook het sociale aspect speelt een rol, als er iets met de buren of andere ondernemers is proberen we elkaar te helpen.’

Wees loyaal, shop lokaal. Daar was ik al van voor corona, als ik het hier kan krijgen, koop ik het hier. Ook als ik online winkel zoek ik het bij die kleine ondernemer, dat kleine team in plaats van dat ik ‘Bol.com’ support. Ik weet zelf als geen ander hoe leuk het is als iemand een bestelling bij je doet, of dat nu voor € 20,- is of voor € 300,-. In mijn hoofd maak ik nog altijd een dansje als ik bestellingen ontvang, vroeger deed ik dat letterlijk, maar dat is nu iets anders.’😂

Volg Vanessa van Van-V op Instagram en Facebook. Heb je zin om ons mooie Zierikzee te verkennen, kom dan onthaasten midden in ons historische centrum en blijf Slapen bij Van-V.