Robbert Roggeband | Café De Gekroonde Suikerbiet, Nieuwe Haven 141 | Zierikzee

Tijdens studie al werkzaam in horeca

“Ja, geboren en getogen sinds 1975 in Zierikzee. Na het doorlopen van de middelbare schooltijd heb ik de lerarenopleiding Geschiedenis aan de Hoge School gedaan, had in 13 maanden mijn propedeuse binnen. Vanuit die propedeuse had je een zijstroominregeling naar de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar heb ik 5 jaar de studie Historische Wetenschappen gedaan en afgestudeerd.”

“Gekozen vanuit interesse en een docent die me zodanig enthousiast had gemaakt. Met een vriend van hier naar de lerarenopleiding gegaan. Dat viel toevallig allemaal samen, ik kan je zeggen ik ging er met enorm veel plezier naar toe. Een prachtig vak, maar toch ook vaak de vraag gesteld wat kan je er allemaal mee. Dat was een goeie vraag…”

“Tijdens mijn studie was ik al werkzaam in de horeca bij Auberge Maritime, 8 jaar gedaan. Daarna ben ik naar Oostenrijk gegaan, waar ik bij een skischool werkte. Aansluitend ook nog naar Spanje/Mallorca gegaan waar ik werkzaam was in Cala Rajada in het Italiaanse restaurant Pasta/Pasta.”

“Café De Biet? Toen ik in Oostenrijk zat werd ik benaderd door de toenmalige exploitanten (Carlos Mendonca -nu Casa do Carlos- en Ton Dankers -nu De Proeverij-). Dat zag ik nog niet zo zitten, ik zat goed in Oostenrijk en wilde eigenlijk niet de bediening in. Ik wilde me nog verder oriënteren, had geen haast. Aansluitend volgde dus Spanje. In datzelfde jaar vertrok Carlos uit De Biet, werd ik opnieuw door Ton benaderd. Rond de tafel gegaan, daar zijn we samen uitgekomen en ben ik in De Biet gestapt. Vanaf 1 maart 2002 in loondienst gekomen voor 3 maanden. Dat was een soort van proeftijd waarin de optie om in de nieuwe VOF te stappen klaar lag. Deze periode beviel zo goed dat op 1 juni 2002 de nieuwe VOF realiteit werd.”

Pofcultuur, het roken en de gokkasten: het oude café leven

“Op 1 juni 2006 was het dan zover, zelfstandig eigenaar van Café De Biet. Al 18 jaar dus, eindelijk zakelijk volwassen 😉 Ik was 27 en nu 45. Ik ben er onbevangen ingestapt, had aan Ton een goede compagnon qua ervaring en kennis. Mooie momenten gedeeld waar ik nog vaak aan terug denk.”

“Ik heb nog nét een staartje van het oude café leven mee mogen pakken, dat moet je niet romantiseren hoor, met name de grilligheid van de avonden maar mooi om mee te maken. Daarnaast de pofcultuur, het roken, de gokkasten, biljart, 80% pils, 6 speciaal bieren in huis maar geen idee hebben van wat het precies was haha.”

Beste café van Nederland!

“Hoe trots kun je zijn ‘beste café van Nederland’. Heel trots! Is niet vanzelf gegaan, het is één grote flashback. Pas als je tot rust gaat komen, komt het besef en realiseer je je hoe gaaf is dit! Ik ben redelijk eigenzinnig geweest, was ook niet het prototype café jongen. Mijn eigen ideeën ingebracht, niet vooruitstrevend maar wel anders. Het is een continu proces met jezelf, in het begin nieuwsgierig en leergierig. Open staan voor meningen van anderen. Later ga je de boel steeds meer reflecteren op jezelf, wat goed voelt en bij je past. Dan is het mooi dat de erkenning en waardering (ook) van buiten af komt. De onderscheiding heeft een landelijke bekendheid en daarmee veel goeds gegeven aan De Biet en Zierikzee. Het verwachtingsniveau werd hoger en bracht weer nieuwe uitdagingen met zich mee, zonder hier in door te draaien.”

“Ik worstelde steeds meer met de naam café. Wilde nieuwe belevingsmomenten creëren, en veel toegankelijker worden als cafébedrijf. We zijn op de goede weg en verkopen nu 16 uur lang sfeer, eten en drinken.”

“Nooit zo bedacht, het is geen uitwerking van een concept, het zijn puzzelstukjes aan elkaar. Uitbreiding in m2, groei in aantal medewerkers, mogelijkheden zien en kansen pakken. 80% is op basis van intuïtie uitgevoerd.”

Normen en waarden, die hanteren we bij De Biet. Onze medewerkers krijgen een basistraining die bestaat uit 2 x 5 dagen en dat betekent iedere dag een ander thema. Denk daarbij aan het dienblad vasthouden, propjes en bierviltjes die op de grond liggen oprapen, schoon houden van tafels. In de tweede serie van 5 dagen gaan we iets meer naar buiten toe en service gericht aan de gang. Alstublieft zeggen en dank u wel. Simpel en effectief. Wees jezelf, wees vriendelijk, geef die glimlach en hou alles schoon en netjes. Daarna selecteren we door en kijken we wie waar het best past.”

“Die zondag was ik thuis. De persconferentie. Ik heb daarna mijn jas aangetrokken en ben naar De Biet gegaan. Ook daar stond de tv aan. Het zat leuk vol, mannetje of 50 schat ik. Ik heb de laatste ronde ingezet, praatje met velen gemaakt. Emotionele reacties, meningen die geuit werden. Daarna heb ik zelf de deur achter ons op slot gedraaid. We hadden het al min of meer zien aankomen. Voorafgaand hadden we op donderdag al overleg gehad. De inkoop hadden we voor het weekend al stil gezet. Zoveel mogelijk uitverkopen, geen nieuwe fusten aansluiten, roosters werden aangepast. We hadden dus al 3 à 4 dagen geanticipeerd.”

“Twee dagen later zijn we met het team bij elkaar gekomen. Een klus en schoonmaakschema opgesteld. Focus vanaf dag 1 leggen op weer open gaan en goed staan. Alle medewerkers denken mee. We hebben écht een superteam!

“Nu de compensatieregeling van de overheid toch tegenvalt (maximale vergoeding van 65% in plaats van de toegezegde 90%) en de lockdown periode uitgesteld is, gaan we wellicht van koers veranderen.”

“Ik hoop echt dat we na de mei vakantie weer wat mogen doen. De 1,5 meter samenleving zijn we nu druk mee bezig. Als we open mogen, hoe dan? Er wordt te makkelijk over gedacht en gesproken. Ik heb nu meer vragen dan toen ik de zaak moest sluiten. De overheid moet snel met maatwerk komen!”

Samen sterk, mooie slogan, maar laat dat zien en maak dat waar

“Het is ook een interessante periode, je leert je leveranciers en partners kennen. De drankenhandel pakt dit buitengewoon goed op. Denken met je mee. Als je niet meedenkt als leverancier, dan benadeel je heel de keten en die is juist zo hard nodig! Ook de gemeenten, naast de brouwerij en banken de top 3 in mijn optiek, moeten mee doen op gebied van precario en andere zakelijke belastingen. Mooie slogan ‘samen sterk’, maar laat dat zien en maak dat waar. Geen uitstel van betaling, maar gericht zoeken naar compenseren en kijken naar geven en nemen. Mooi toch als je als ambtenaar, wethouder, levarancier of partner van de horeca straks als zodanig herinnerd wordt. Winst ga ik niet meer maken dit coronajaar, mijn richtpunt wordt nu 1 januari 2021.

“De rust nu met corona. Ik slaap buitengewoon goed, had blijkbaar wat in te halen. Verder hou ik de avonden zoveel mogelijk vrij.”

“Zierikzee? Het water, de haven daar voel ik me prettig bij. Waar ik ook ben zoek ik het water op. Ga graag naar eilanden, of maak langs de kust een mooie reis.”

“Hét lied wat absoluut gedraaid moet worden als we open gaan? ……Goeie vraag, maar ik ga niet over de muziek…We moeten er wel over nadenken”.

📸 Dick van der Veer Fotografie