Mies en de Zeeuwse freule | Michelle van den Nouweland, Poststraat 4 | Zierikzee

Roots

‘Geboren in Tilburg, maar woon al vanaf mijn 11e in Zierikzee. Inmiddels ben ik 38 en aardig verzeeuwd, maar mijn Brabantse tongval is nog altijd duidelijk aanwezig.’😉

‘Als gezin op vakantie naar Zeeland vroeger, niet specifiek in Zierikzee, hoewel we hier toen wel geweest zijn. Tilburg, dat was allemaal wat groter en massaler. Mijn vader werkte bij een Tilburgse krant, toen er een hele leuke vacature bij de Zierikzeesche Nieuwsbode voorbij kwam. Dat was destijds echt de krant van het eiland hier.’

‘Mijn vader werd aangenomen, en zo kon het dus gebeuren dat wij hier in februari 1994 met het hele gezin terecht zijn gekomen. Als kind was ik gelijk al verliefd op Zierikzee, ik vond het geweldig! Heb geen enkel probleem met de verhuizing vanuit Tilburg naar Zierikzee gehad.’

Mijn partner, Sandor, is écht een Brouwenaar. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Rotterdam, maar ook hier het bekende verhaal…Verliefd op Zeeland geworden, en zij hebben de ‘move’ naar Brouwershaven gemaakt. Sandor is nog in het ziekenhuis van Zierikzee geboren.’

Inmiddels hebben we twee kinderen, dochter Milou van net 11 en zoontje Lyon van bijna 6.

Creatief

‘Ja, ook als kind was ik altijd bezig met tekenen. Proberen Disney-figuurtjes na te tekenen. Mijn vader was dol op stripverhalen, Kuifje, Asterix & Obelix, de familie Doorzon. Ook uit die stripverhalen probeerde ik figuurtjes na te tekenen, wel altijd de vrouwenfiguurtjes.

‘Basis- en middelbaar onderwijs doorlopen, komt de vervolgopleiding natuurlijk in beeld. Ben op gesprek geweest bij de Kunstacademie in Rotterdam, maar dat ging zó ontzettend mis… 😔 Een regelrechte black-out door faalangst.’

‘Op dat moment heb ik besloten niets in mijn leven te forceren. Als ik een opleiding wil doen, dan faal ik gewoon. Kan gewoon niet goed met druk omgaan. Tekenen en schilderen ben ik altijd blijven doen, dat is zo belangrijk in mijn leven en ook écht mijn passie, wel of niet goedgekeurd.’ 😉

Pop-up de Haene

‘Ben altijd blijven tekenen en maakte af en toe wat in opdracht. Verder eigenlijk nooit serieus aandacht aan besteed. Tót het moment dat deze winkelruimte beschikbaar kwam. Viel eigenlijk alles op zijn plaats en kon ik los gaan! Ik zit hier nu alweer 3½ jaar, een superlocatie die we mogen huren voor een klein prijsje.’

Het pand is enorm groot, wel 20 kamers! Mik zat hier eerst en vroeg of ik erbij wilde komen. Toen Mik vertrok om met haar leuke winkel Mikster in de Nieuwe Bogerdstraat te starten, heb ik Patricia Vermunt-Koppelaar benaderd. Ik kende haar nog van vroeger. Zij is hier ook ingetrokken, eerst nog met Arie Roon, triest verhaal en een groot verlies.’ 😥

‘Nu zitten Patricia en ik dus gezellig met z’n tweetjes hier. Vroeger was de doorgang naar haar atelier open. Liepen de toeristen zo door. Op den duur had ik daar geen controle meer over. Dat werkte niet, het publiek wat bij Patricia (VAN81) komt en koopt, is toch weer ander publiek dan wat bij mij komt. Patricia schildert zo verfijnd.’👌

Mies en de Zeeuwse freule

‘Aangezien ik hier dus al ruim 3 jaar zit, kunnen we niet echt meer spreken van een pop-up store. Ik had pop-up store de Haene bedacht naar de naam van het pand. Niet handig voor als ik hier ooit zou moeten vertrekken. Dat vertrek wordt bepaald door de Gemeente en zou, bij wijze van spreken, zomaar over 2 weken het geval kunnen zijn. Dat blijft dus een groot en spannend vraagteken. Dan zou het in plaats van pop-up ineens pop-out zijn dus…Pop-up blijft daarom wel met een groot vraagteken gewoon op het raam staan, maar de naam heb ik gewijzigd naar Mies en de Zeeuwse freule.

‘De stoere Zeeuwse dametjes die ik schilder, zijn echt wel een succesje 😊 Ik werd geïnspireerd door de poster van de vrouwenbeweging waarvoor Rosie the Riveter centraal stond. Zij was het Amerikaanse symbool voor vrouwen die tijdens WOII in de fabrieken werkten ter vervanging van de mannen die in het leger dienden. Rosie staat voor het feminisme en de economische kracht van vrouwen. Toen ik op Instagram las dat het model Rosie the Riveter op 96 jarige leeftijd was overleden, ben ik ze gaan schilderen. Eerst in de originele kleuren, geel, rood en blauw. Deze winter ga ik ze weer maken. Ik maak ze ook in opdracht, mensen kunnen dan zelf de kleuren bepalen. Aanvankelijk maakte ik hele charmante pin-upjes. Dat vergde heel veel tijd en gepriegel. Ik ben eigenlijk een expressionist, alles moet er gelijk uit.

‘Ik maak niet alleen schilderijtjes, maar ook t-shirts, kraam- en persoonlijke cadeautjes of geboortekaartjes. Doe veel voor locals, ben momenteel bezig met het ontwerpen van een leuke tekening voor een salon hier in Zierikzee. Toeristen nemen het echt als souvenir mee, of willen zichzelf als Zeeuws pin-upje. Nu ben ik in opdracht bezig voor twee Brabantse vrouwen, die komen hier op vakantie en hebben een sterke band met Zeeland. De t-shirts die je ziet hangen, daar ‘gebruik’ ik mijn partner Sandor voor. Wat ik teken, kan hij professioneel drukken. Sandor is de eigenaar van Studio Boktor.’🙂

‘De levertijd voor werkjes in opdracht, dat ligt er altijd een beetje aan hoe druk ik het heb. Als ik een opdracht krijg, zit het ook gelijk in mijn hoofd. Wil die dan het liefste gelijk uitwerken. Dat lukt niet altijd. Vulpentekeningen, die maak ik ook, die gaan best snel.’

Zierikzee

Wat ik al zei, ik ben aardig verzeeuwd…als ik de Dikke Toren zie dan ben ik toch gewoon thuis 😄 Vanuit ons vorige huis kon ik hem ook zien staan. Nu kijk ik vanuit ons huis op Neptunus, ook leuk! De historische panden, de gezellige straatjes en het water dat is écht mijn Zierikzee! Het wordt wel steeds meer ontdekt heb ik het idee, het wordt steeds drukker in de straatjes. Beetje dubbel gevoel had ik er af en toe deze zomer bij. Commercieel was het goed, maar met de coronatijd dacht ik echt af en toe ‘waar zijn we mee bezig?’

Wonen op het eiland Schouwen-Duiveland

‘Het is de combinatie van de gezelligheid van deze oude stad én de natuur direct om de hoek. Ik haal mijn voldoening ook echt al uit de Oosterschelde.’

Volg Mies en de Zeeuwse freule op 👉 Facebook en Instagram.