MI OLIVO | José Blanco & Donna Cabanov | Appelmarkt 6 | Zierikzee

Bye Rotterdam | Hello Barcelona

‘We hebben de afgelopen 23 jaar in Barcelona gewoond, daarvoor in Rotterdam. Waren beiden werkzaam in de horeca daar. José werkte in het restaurant van het Hilton Hotel ‘La Côte de Boeuf’, ik werkte in een bar. Later werd José directeur van het Franse restaurant ‘La Villette’, destijds een begrip in Rotterdam.’

‘Vijf jaren lang waren we al vrienden van elkaar, voordat we een stel werden 😅. Op vakantie gingen we graag naar Spanje, zeker ook omdat José daar zijn roots heeft. Eerlijk gezegd heb ik toen José een beetje gek lopen maken door steeds te zeggen ‘laten we naar Spanje verhuizen, laten we naar Barcelona verhuizen’. Dat gebeurde uiteindelijk dus ook. José is ook in Barcelona altijd in de horeca werkzaam geweest.’

‘Op de een of andere manier misten wij toch Holland, zeker de mensen. Ik begrijp niet dat sommige mensen zeggen dat jullie Hollanders ‘koele kikkers’ zijn, dan word ik gek! 😂 Als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat jullie veel hartelijker en warmer zijn dan wat ik in Spanje heb ervaren. Komt misschien door de stad Barcelona hoor, een wereld op zich, en niet het échte Spanje. De locals zijn erg gesloten, dat heb je hier niet. Verder hebben we daar prima gewoond, geleefd en gewerkt, hadden beide goede banen. Wel zeiden we vaak tegen elkaar ‘one day we’ll end up in Holland again.’

Vamos a Zierikzee

‘Het idee ontstond ons eigen restaurant te gaan beginnen, niet in de grote stad maar in een wat kleiner plaatsje. José wilde erg graag naar Zeeland, ik voelde daar ook veel voor. We zijn het internet af gaan struinen, en de opties in kaart gaan brengen om in Zeeland een restaurant op te starten. Er waren inderdaad een aantal mogelijkheden, en José is in februari 2020 naar Nederland afgereisd om die te gaan bekijken. Ik ben niet meegegaan want onze kat Ginger werd ziek, daar wilde ik voor thuisblijven.’

‘Na het bekijken van een aantal zaken kwam José terug en sprak zijn voorkeur uit voor dit pand. We maakten het plan om in maart 2020 samen te gaan kijken, toen kwam de lockdown…Veel telefonisch overleg met de eigenaar van het pand gehad, ‘wij willen het, hou het voor ons vast! Zodra het kan reizen we naar Zeeland af’.

‘Zo gezegd, zo gedaan. Lockdown voorbij, de eerste week waren we al hier. We hadden ook nog een pand in Goes op het oog, maar zijn als een blok voor Zierikzee gevallen… Wat een bijzondere plaats, wat een heerlijke sfeer! Als je hier bent denken wij altijd ‘there are no problems 😂 I know it sounds crazy’, maar zo ervaren wij het wel. As we speak ‘free spirit and openminded people’.

Juli 2020 | Juni 2021

‘De 11 meter lange truck vertrok vanuit Barcelona beladen met spullen van 23 jaar van ons leven…José regelde het afsluiten van het appartement in Barcelona, ik was hier om het nodige te regelen. We waren het liefst gelijk in Zierikzee gaan wonen, maar er was niets te krijgen! Het was sowieso bizar lastig om iets te krijgen, geen werk, geen inkomen, geen papieren en dan kijken of je ergens huisvesting kunt krijgen. Gelukkig konden we een appartement in Goes krijgen.’

‘We zijn begonnen met het oppakken van de werkzaamheden (schoonmaken/verven) in Mi Olivo, maar ondertussen moesten we natuurlijk ook nog de papieren voor onze inburgeringsexamens halen. Je moet zoveel regelen als je van het ene naar het andere land verhuisd! Logisch natuurlijk, maar soms dacht ik weleens laat ik mijn bedje maar bij het Gemeentehuis neerzetten.’

‘De lockdown in oktober ging in, één dag later haalden wij onze inburgeringsexamens. Sinds 15 oktober 2020 zijn we, tot op de dag van de opening, volop bezig geweest. Moet er geverfd worden? Dan gaan we verven. We steken altijd onze handen uit de mouwen, we zijn doeners. Alles laten doen was trouwens ook geen optie, kost bakken met geld, dat had echt niet gegaan 🙁 We ontvingen ook geen overheidssteun.’

‘We hebben zoveel gedaan, ook dingen die we eigenlijk helemaal niet gepland hadden. Alles is door onze handen gegaan, het voelt nu echt als ons kindje. Er is geen hoekje wat we niet kennen van dit pand, echt alles hebben we beetgepakt!’

Het gaf tevens sturing aan ons leven, een gevoel van ‘in Mi Olivo we are safe’. Je realiteitszin laat je toch een beetje in de steek als alles op slot zit. Wij konden ons daardoor volledig focussen op Mi Olivo, en dat heeft ons ‘mentally’ misschien ook wel gered. Je moet er toch niet aan denken dat je al die maanden niets kunt doen en op je appartement zit…’ 😔

‘En nu zijn we open 😃 met de juiste afstand tussen de tafels kunnen we nu 48 gasten ontvangen. Als alles weer normaal zou zijn, zijn dat er 87.’

Waarom Mi Olivo?

‘Vorig jaar maart ben ik mijn vader verloren, heb nog steeds zijn graf niet kunnen bezoeken. Niet naar de begrafenis, niet naar het graf 😢 Ik moet dit echt nog een plek gaan geven, maar daar is gewoon geen tijd voor geweest. Ik ben altijd zo close met mijn ouders geweest, zij betekenen alles voor mij. Mijn vader was al 2 jaar ziek, het was een moeilijke en zware tijd ‘and the distance was hard’. Ik werkte in Spanje en hij was in Kroatië, waar mijn roots liggen.’

‘Mijn moeder heeft hem tot het eind verzorgd, ze wilde niet dat hij naar het ziekenhuis ging. Uiteindelijk is hij op 23 maart 2020 overleden, ik heb hem voor het laatst gezien met kerstmis 2019.’

‘Mijn ouders hadden een olijf- en wijngaard, een grote passie van beiden. Ten tijde dat het zo slecht ging met mijn vader en ik hem niet kon bezoeken had ik het soms zo zwaar…Mijn ouders zeiden dan altijd ‘you are so strong mi olivo, you can handle this’. Een olijfboom is een ‘survivor’, ze overleven regen, zon, wind en sneeuw. Vandaar dat ze mij dezelfde eigenschappen toedichten als een olijfboom, Mi Olivo dus’.

Ter nagedachtenis aan mijn vader hebben het restaurant Mi Olivo genoemd. Onze officiële naam bij de Kamer van Koophandel is ‘El Olivo by Rozarijo‘. Mijn vader heette Rozarijo, and now he’s right on our shoulders and taking care of us.’

We zijn open!

‘Ja, eindelijk open! Iedere dag van 17:00 tot 22:00 uur (behalve op maandag). Misschien dat we in de toekomst ook open gaan voor de lunch, moeten even zien hoe het gaat lopen. Het is zinloos om alles in de keuken klaar te hebben staan, als er weinig mensen komen voor de lunch. Dat kost dan alleen maar geld. We hebben natuurlijk geen buitenterras, alles is binnen. We moeten het echt gaan ondervinden, maar gaan wel voor zekerheid. Learning by doing.’

‘Kom heerlijk authentiek Spaans bij ons eten! Vier je dit jaar lekker vakantie in eigen land, dan kom je in Mi Olivo vanzelf in Spaanse sferen. We hebben zoveel te bieden van pinxtos, montaditos, tapas tot aan zes verschillende soorten paella’s. Onze wijnkaart liegt er ook niet om, niet alleen Rioja, maar ook Ribera del Duero en Albarino. ‘Last but not least’: tuurlijk hebben we ook sangria!’

Todos son bienvenidos en Mi Olivo!

Blijf op de hoogte van Mi Olivo via Facebook, Instagram, Twitter of check de website.

Open voor diner: dinsdag t/m zondag van 17:00 tot 22:00 uur.

📸Profielfoto: SanSeePhotography