Meneer Nilsson | Cynthia Blikman-Hanse, Havenplein 26 | Zierikzee

Geboren en getogen

‘Ja, een échte Zeeuwse! 29 jaar geleden geboren in het ziekenhuis van Zierikzee, opgegroeid in Noordgouwe en Zonnemaire.’

‘Middelbare school hier in Zierikzee doorlopen. Op mijn 16e in de horeca terecht gekomen. Daar ben ik ook na mijn studie eigenlijk blijven hangen, klaar met je opleiding, wat ga je doen? Dan is het wel heel fijn dat er op de plek, waar je alles en iedereen kent en waar je al jaren over de vloer komt, op dat moment ruimte was om in vaste dienst te blijven.’

Opleiding

‘Na de middelbare school heb ik aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam de opleiding tot fotograaf gevolgd. Qua fotografie heb ik me breed georiënteerd, je bent jong en nog zoekende naar een eigen stijl. Heb er ook een hele leuke baan in gevonden: het fotograferen van woningen voor de verkoop. Heerlijk om op zoveel plekken binnen een kijkje te mogen nemen! 😀  Naast fotografie vind ik interieur en styling stiekem ook wel erg leuk, iets waarbij ik me bij Meneer Nilsson ook prima in kan uitleven.’

Cynthia bakt taarten

‘Taarten bakken is héél secuur werk, een ei teveel kan rampzalig uitpakken! Op verjaardagen thuis deed ik alles zelf maken, nóóit vanuit een pakje. Nee, het échte werk, daar ging en ga ik nog steeds voor. Je gaat je steeds meer inlezen, je ontwikkelt jezelf en zo groeit de ervaring. Nee, ik heb nooit met het idee gespeeld om mee te doen met Heel Holland Bakt.’ 😂

I have a dream

‘Ik had het prima naar mijn zin met mijn werk als fotograaf, maar het bleef een beetje kriebelen… De horeca bleef trekken, ik heb dat natuurlijk toch een aantal jaren met veel plezier bij Landal Port Greve gedaan. Zoveel geleerd, ben daar eigenlijk uitgegroeid tot volwaardig ‘horeca tijger’ 😂 Niet dat ik mezelf nu echt zo zie hoor!’ 😉 MAAR mijn droom was toch dat koffietentje met lekkere taartjes, lunchgerechten en gezelligheid uiteraard!’

De grote verbouwing

‘Hier zat eerst Eetcafe ’t Centrum, een beetje een combi van voetbalcafé en snackbar, compleet anders dan wat we nu doen. De grote verbouwing volgde, het enige wat er nog van over is, is een stukje van de bar die overigens ook is aangepast. De bar liep helemaal door naar voren, als je dan binnenstapte had je gelijk aan de voorkant de frituurwand. Dat hebben we er allemaal uitgehaald. We hoopten al dat er achter de frituurwand iets moois tevoorschijn zou komen, dat zat er gelukkig ook!’ 😊

Meneer Nilsson

‘Met mijn man Swen nagedacht over de naam van de zaak. We kwamen op het idee om een personage uit een serie te nemen die iedereen kende, maar dan niet de hoofdpersoon. Dat was gelijk voor mij Meneer Nilsson, ik heb vroeger de videobanden grijs gekeken! En ja, veel mensen weten gelijk de link met Pippi Langkous te leggen. Ondertussen weet ik ook dat het heel veel mensen niets zegt’ 😂

‘Uiteraard fotografeer ik zelf wat we hier doen. Zó fijn dat ik nu alles kan combineren wat ik leuk vind! Van taarten bakken, recepten bedenken tot aan het fotograferen aan toe. Het hele proces zelf doen, dat is zo gaaf.’

‘Zelf ben ik vegetariër, iets wat voor mijn gevoel niet helemaal in Zierikzee aan bod kwam. Waarmee ik helemaal niemand tekort wil doen hoor! Wij hadden nu eenmaal die visie. Als ik zelf ergens ga eten, is het best vervelend als je maar uit één ding kan kiezen. Wat wij proberen is dat er gewoon voor elk wat wils is. Stel je bent een gezin waarvan de een dit niet eet, de ander dat niet, dan kun je bij ons prima terecht! Hamburgers hebben we in verschillende varianten zoals: vlees, vega, vis en een vegan zeewierburger. Bakken we tegenwoordig vegan blondies, en hebben we leuke bijzondere vegan frisdrankjes.’

Voor alle leeftijden

‘Belangrijkste is dat het voor iedereen een gezellige plek is waar je naar toe kunt gaan. In de mix zien we mensen van alle leeftijden voorbijkomen, ook dat spreekt aan bij de klanten. Giebelende vriendinnengroepjes van rond de 14 jaar die lekker taart komen eten, mensen die de lunch komen gebruiken zijn er van alle leeftijden, en ouderen die écht voor een lekker koffietje komen.’

‘Zo kon het dus ook gebeuren dat er deze zomer een meneer op het terras aan het schetsen was. Toen ik hem vroeg wat voor moois hij aan het maken was, bladerde hij even terug in zijn schetsboek. Bleek dat hij eerder die week bij ons binnen was geweest. Tijdens het koffie drinken had hij een prachtige tekening van onze zaak gemaakt.’

Nieuwe concepten

‘Nee, thuis bak ik niet zoveel taarten meer eerlijk gezegd, je bent hier nu zo druk met van alles en nog wat. We hebben bijvoorbeeld nu het taartenconcept voor thuis op poten gezet (Nillson’s Bakery). Naast de grote taarten hebben we nu minitaartjes van zo’n 15 cm met wortel of chocola. Je mag nu toch niet veel personen op bezoek hebben, dus dan is dit formaat taartjes perfect.’

‘We maken er het beste van en doen wat we kunnen. We proberen het voor iedereen aantrekkelijk te maken zoals bijvoorbeeld met de thuiswerkbox. Als jij nu de hele dag, week of maand ineens vanuit huis werkt, is het ook weleens lekker om een heerlijke lunchbox op te pikken, of te laten bezorgen. Een smakelijke afwisseling en het breekt zo lekker de dag.’

‘Of neem de high-tea, we maken echt pakketjes voor momenten thuis. Zo fijn dat mensen ons daarmee steunen natuurlijk, maar die pakketjes moeten voor de mensen thuis ook echt een lichtpuntje zijn.’

‘Last but not least: NILSSON’S POST! 📮

‘Haal nu onze lekkere brownies en blondies in huis, ook als je niet in de buurt woont. We versturen ze namelijk door heel Nederland! Wist je  dat nu ook onze vegan chai blondie per post verstuurd wordt?!’

‘Daarnaast hebben we ook nog dorpjesdag én bezorgen we op 1e kerstdag naar wens een kerstbrunch of diner!

‘En af en toe moet een mens even ontspannen, proberen even niet aan de zaak te denken. Dat lukt niet altijd natuurlijk. Gelukkig ‘eisen’ onze drie katten Otis, Flint en Walt hun portie aandacht op, dat ontspant ook.’ 😉

Zierikzee

‘Hmm….ik kan niet specifiek één plek benoemen. Ik hou enorm van de mooie oude panden zoals bij de Oude Haven. Zelf wonen we vlakbij de oude visafslag, dat hofje is nu bedekt met een prachtige oranje laag van herfstbladeren, daar kan ik zo van genieten! Zierikzee is voor mij vooral bijzonder vanwege z’n sfeer en het karakter van het stadje.’

‘Op Schouwen-Duiveland heb je zoveel mooie plekken, dat zelfs dat lastig is om er eentje uit te pikken. Neem Westenschouwen met het bos en de duinen. Een prachtgebied om te gaan wandelen of om naar het strand te gaan.’

‘De zomer was ronduit druk in hier… Ondanks dat we minder tafels op het terras hadden staan, hebben we toch een prima zomer gedraaid. Het doet nu bijna surrealistisch aan, die drukke volle straatjes afgelopen zomer waar bijna geen doorkomen aan was, en dan nu de stilte… Het zal zo fijn zijn als alles weer open kan, en een ieder weer aan de gang kan gaan. Aan de andere kant, als je nu alles opengooit voor de kerst, zitten we waarschijnlijk in januari weer met de gebakken peren. Gebakken peren? Moet ik misschien toch eens een conceptje op los laten …‘😉

Volg Meneer Nilsson voor de laatste nieuwtjes op Facebook en Instagram!