Linda Slootmaaker | Haarstyliste, Poortkade 110 | Zierikzee

Ik was 17 jaar en had al een turncarrière achter de rug

“Gedurende mijn middelbare schoolperiode heb ik in Arnhem gewoond, intern op sportcentrum Papendal, een centrum voor topsport en onderwijs. Want ik moest en ik zou turnen. Ik trainde 38 uur in de week, een ritme van trainen / school / trainen / school. Tien jaar lang heb ik een gymzaal van binnen gezien, je werkt naar het WK toe. Ik was 17 jaar en had dus al een turncarrière achter de rug, en was klaar. De grote vraag was natuurlijk en dan wat als topsporter? Ik ben toen nog een tijdje les gaan geven, en een ieder die mij kent weet dat ik een heel ‘geduldig’ persoon ben…Afijn, ander onderwerp. Het roer moest om.”

“Ik wilde iets totaal anders! Knippen en bezig zijn met ‘haren’ vond ik altijd al leuk. Kapper moest het worden. De kappersopleiding gevolgd en geslaagd, en vervolgens aan het werk gegaan in de diverse kapsalons. Op een gegeven moment begon het toch te kriebelen. Een nieuwe uitdaging aangegaan, en voor mezelf begonnen in Nieuwerkerk waar ik ook vandaan kom. Achteraf gezegd, ik had het veel eerder moeten doen. Fijn was dat dit zich ook heel goed liet combineren met het gezinsleven, want inmiddels had ik een schattig kleintje gekregen.”

Voor het eerst in 17 jaar sloot ik mijn salon

“In Nieuwerkerk 15 jaar mijn salon gehad, en nu dus 2 jaar in Zierikzee. En dan moet je dicht, voor het eerst in 17 jaar…We weten allemaal waarom en ook ik hou me uiteraard volledig aan de richtlijnen van het RIVM, want die 1,5 meter afstand die kan ik écht niet waarmaken. Maar vreemd dat ik het vind…Ben dit echt helemaal niet gewend, geen klanten en niet werken dus. Ik vind mijn werk nog steeds zó fijn om te doen! Regelmatig volg ik cursussen of neem bijscholing om op de hoogte te blijven van het huidige kappersvak. Ik maak de mensen graag een stukje mooier.”

Ga niet aan je eigen kapsel zitten knippen

“Maar nu de grote vraag: hoe zien die kapsels er straks allemaal uit als we weer aan de slag mogen? Mijn advies wat knipwerk betreft is: doe het niet! Ga niet aan je eigen kapsel zitten knippen. Laat het nu maar even groeien. Wat ik mijn klanten wel kan aanbieden is een colorkit. Iedere klant heeft bij mij zijn eigen kleur haarverf. Die maak ik zelf voor de klant thuis klaar, dan heb je gewoon professionele verf en geen rotzooi. De klant kan bij mij dus zijn colorkit komen afhalen en dan leg ik, op 1,5 meter afstand, uit hoe deze toegepast dient te worden.”

“Met drie kinderen thuis hoef ik me niet te vervelen. Soms heb ik even geen zin om te koken, en zijn er gelukkig diverse restaurants in Zierikzee met een prima bezorgservice. Wat zal het fijn zijn als we straks weer eens een keertje heerlijk buiten de deur kunnen eten. Een lekker visje of Thais, daar kan ik zo van genieten! Leuk om weer eens even met mijn vriend samen aan een tafeltje te zitten. Of een terrasje te pikken met mijn zus, lekker bijkletsen! Het zal fijn zijn als dat straks allemaal weer mogelijk is.

“Zierikzee? Heerlijk! Wat wonen we hier fijn, alles is dichtbij. Het centrum, de gezelligheid, wandelen vanuit huis naar de Oosterschelde. Wandelend vanaf huis staan we daar met 5 minuten. We wonen aan de Poortkade, hier heb je hetzelfde als aan de haven: we zitten hier met alle gezellige buurtbewoners ook voor onze voordeur.”

“Hoe je haar ook nu zit of gaat zitten: maak je niet druk. Gezond blijven, daar gaat het om.”

📸 Dick van der Veer Fotografie