Eric van Doorn | De Man Die Bakt, Meelstraat 31A | Zierikzee

Het begin

‘Geboren in Hellevoetsluis, mijn vader werkte bij de Belastingdienst in Brielle. Mijn vader aanvaarde een baan bij de Belastingdienst in Zierikzee, het kantoor destijds gevestigd aan het Kerkhof. We zijn naar Zierikzee verhuisd toen ik 4 jaar was. Mijn kleuterschooltijd begon dus ook hier.’

‘Dan kom je op je 18e van het VWO af en moet je gaan kiezen. Dat was voor mij te vroeg. Ik heb vrij willekeurig wat gekozen. Was goed in scheikunde, dus de opleiding Analytische Chemie aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen gaan volgen. Daar heb ik best lang gezeten, ook nog stage gelopen, maar uiteindelijk bleek het niets voor mij.’

 ‘Ging bij Albert Heijn aan de slag voor een aantal maanden, daarna bij reclamebureau Life Design terecht gekomen. Ik werd door eigenaar Jeroen letterlijk uit Café De Vlinder geplukt. We speelden samen al in een bandje, The Kings of Cool, en daar bouwde ik een website voor. Jeroen vroeg of ik dat ook bij Life Design wilde komen doen. Ik heb er 7 jaar met plezier gewerkt en veel geleerd over het reclamevak.’

 ‘Ik wilde wat dieper op de inhoud ingaan en ben toen naast m’n baan HBO marketingmanagement gaan studeren, en heb tegelijkertijd NIMA Marketing B gedaan. Ben toen bij de voorloper van de VVV (Promotie Zeeland Delta) gaan werken, en werkte zo mee aan de promotie van deze mooie provincie. Als marketeer heb ik daar 5 of 6 jaar gewerkt. Ook daar weer veel geleerd en heel veel gezien. Ik weet nu hoe het toeristisch product Zeeland in elkaar zit, hoe overheden werken en hoe je creatief met subsidies om kunt gaan.’

Boulangerie-opleiding

‘In de tijd van de VVV maakte ik strategische plannen. Die werden dan ingediend en die konden we dan een jaar later misschien eens uit gaan voeren. Ik kreeg behoefte aan werk waarbij je direct resultaat zag. Iets culinairs liefst. Ben eigenlijk mijn hele leven al met koken bezig geweest. Ik mocht altijd mijn Indische omaatje helpen met bijvoorbeeld uitjes snijden. Ik heb daar als kind echt veel plezier aan beleefd. Mijn oma kwam uit een gezin met 16 kinderen, ze was de beste kokkin van alle zussen.’

 ‘Ik bakte thuis ook al brood, het is een mooi product van maar een paar ingrediënten. Bloem, water, zout en als je de tijd neemt kun je daar iets heel moois van maken. Er komt veel samen in broodbakken. Het is natuurlijk geen keiharde chemie, maar het fermentatieproces is hartstikke complex. Zo had ik toch nog profijt van mijn chemische achtergrond.’

 ‘Had genoeg van mijn baan en besloot dat ik bakker wilde worden. Ik heb een paar nachten stage gelopen bij stadsbakker Wilfred Droppers en vervolgens de knoop doorgehakt. In 2015 ben ik een boulangerie-opleiding in Zaandam gaan volgen. Op het Bakery Institute ben ik tien weken ondergedompeld in de Franse boulangeriewereld. Les van Francois Brandt gehad, die was 10 jaar geleden wereldkampioen broodbakken. Hier heb ik zoveel van geleerd.’

 ‘In Zierikzee op zoek gegaan naar een pand. Op dat moment stond er niet zoveel te huur hier, er was weinig leegstand. Nu zit ik in een heel groot pand, op de groei zeg maar. Vroeger waren het twee pakhuizen, en ergens in de 19e eeuw is het verbouwd tot de Christelijk Gereformeerde Kerk.’

Zierikzee

‘Het mooiste aan Zierikzee? De mensen denk ik. Het type mensen spreekt me aan, en het is een mooie mix met de import erbij. Ik heb veel vrolijke  mensen in de zaak, ze zijn blij met ons, dat is erg fijn. Alsof ze waarderen dat we met ons brood helemaal terug naar de basis gaan. Fijn ook dat mensen zien hoe mooi het hier is. Voor velen is dat zo gewoon, het lijkt normaal. Als mooiste plek denk ik zelf aan de Noordbout, een overgebleven stuk dijk tussen Ouwerkerk en Zierikzee in.’

Het gemis

‘Er zijn twee dingen die ik enorm ga missen dit jaar. Als eerste is dat Anywave, bij poppodium Brogum aan het begin van de zomer. Daar zouden we optreden met ‘Smelly Kitchen’, het is altijd gezellig en op de een of andere manier is het ook altijd mooi weer. Het tweede zijn de Havendagen, aan het einde van de zomer. Een prachtig evenement écht voor de Zierikzeeënaars. Biertje, wijntje, met vrienden aan de boemel. Maar, ik zal ook blij zijn als ik m’n ouders weer kan bezoeken, die mis ik echt.’

De Man Die Bakt is ook te volgen op Facebook en Instagram.

✍ Petra Potters-Scholten

📸 Dick van der Veer