Corine Boekhout-Weeber | Dit Dus by Co., Verrenieuwstraat 1 | Zierikzee

Dit Dus by Co.

‘Dit Dus’ is omdat het zo lastig is om uit te leggen wat voor winkel het is. Je moet het zien. Het is zo divers maar wel kloppend. Eigenlijk ben ik de creative geest thuis, maar deze naam heeft mijn man bedacht. In het begin maakt ik ook nog zelf spullen hier, ging ik meubels opknappen. Vandaar dat ik by Co. erachter had gezet. Was leuker bedacht dan dat het uitwerkte. Het liep eigenlijk gelijk zo goed met de winkel, dat ik totaal geen tijd meer had om meubels op te knappen. Dat heb ik dus ook laten varen. Feitelijk kan by Co. dus weg, maar het is ook het stukje dat ik het ben.’

‘Ik kom oorspronkelijk uit Bergschenhoek, vlakbij Rotterdam. Nu kan ik overal wel wonen, als het maar niet in Bergschenhoek is…ik vond het verschrikkelijk, zo saai! Eigenlijk ben ik heel makkelijk, als het maar een goede sfeer heeft, maar die vond ik daar absoluut niet.’

Sfeer creëren

‘Inmiddels zit ik hier alweer 5½ jaar. Ik verkoop producten en spullen die je niet overal ziet. Het is écht een speciaalzaak, niet een van 13 in een dozijn. Ik vind het fijn als er een goed verhaal achter zit. Het label Mooi door Mij bijvoorbeeld wordt gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Ontworpen door designers, maar zo dat het voor hen goed uit te werken is. Zo betrokken worden bij de maatschappij en waardevol zijn voor jezelf en anderen.’

‘De tassen en zakken die je in de winkel ziet zijn van papier gemaakt, zo sterk en duurzaam en ze zijn ook nog wasbaar. Er is dus wel over nagedacht. Zusss is een merk wat heel toegankelijk is, dat past zo goed bij iedereen. Hoef je niet alles leuk van te vinden, maar er zijn altijd wel items die passen in elk interieur of erg leuk zijn om cadeau te geven én te krijgen.’

‘Belangrijk vind ik dat mensen een fijn gevoel hebben als ze hier binnen stappen. Ik ben heel erg van de sfeer, ik zie mensen gewoon helemaal ZEN hier worden. Er zijn erbij die rustig een uur kunnen dwalen door de winkel, zó fijn en leuk om te zien. Ze zien ook iedere keer weer wat anders. De muizencollectie van Maileg trekt zoveel mensen aan. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen. Worden er door het raam foto’s van gemaakt. Zoveel volwassen mensen die het ook sparen. Of oma’s die zeggen ik neem het voor de kleinkinderen mee, maar het blijft wel bij mij thuis staan.

Zeeland

‘Ik heb hier vroeger vakantiewerk gedaan, ik was 17 denk ik. Op camping Duinhoeve in Renesse stond ik achter de receptie. Toen ben ik verliefd op Zeeland geworden. In 1988 ben ik in Zierikzee komen wonen en dat is zo gebleven tot aan 3 jaar terug. Samen met mijn man hebben we vier kinderen (hij drie ik één). Inmiddels zijn ze al lang het huis uit. We hadden best een groot huis, en wilden wat kleiner gaan wonen. Voorwaarde was dat we in Zierikzee wilden blijven wonen. Het was nog crisistijd qua huizen, er was niets wat we leuk vonden óf het moest echt helemaal opgeknapt worden in de binnenstad. Mijn man houdt totaal niet van klussen, dus een klushuis dat moest het vooral niet worden.’

‘Omdat we in Zierikzee op dat moment niet dat ene huis konden vinden waar we naar op zoek waren, besloten we in de omringende dorpjes te gaan kijken. Nieuwerkerk, Zonnemaire, Dreischor overal zijn we geweest. Een ding wilden we zeker niet: Renesse. Toen kwam er een huis te koop in een wijk in Renesse die we helemaal niet kenden. We zijn gaan kijken, het was echt hartstikke leuk. Maar we moesten eerst wachten tot ons eigen huis verkocht was, dus dat huis dat werd ‘m niet…’

‘We kwamen veel op het strand bij Renesse. Op een gegeven moment stond het huis, waar we nu wonen, te koop. Een huis aan de duinen. We waren op slag verliefd maar het was wel een klushuis! Inmiddels is er al heel veel gedaan en wordt het supermooi. Het is fantastisch wonen, dit huis is echt voor ons bestemd geweest. Dus nee, geen Zierikzee meer. Maar de binding met deze mooie stad is er iedere dag door mijn winkel, en ook mijn man werkt in Zierikzee. Voor ons blijft deze stad nog altijd een hele belangrijke plek.

Zierikzee

‘De Noorder- en Zuidhavenpoort, dat sfeertje en al helemaal als het gaat schemeren.  Dat is zo’n sfeerplaatje, het heeft zo’n bijzondere uitstraling. Als je Zierikzee al binnen komt rijden en je ziet de torens….De haven met de geur van het water. Het is de geur van vakantie en van vrijheid. De straatjes….ik kan niet kiezen, maar dit alles is Zierikzee.’

Dick van der Veer Fotografie