Claudia Zenk | KUNST [werken], Verrenieuwstraat 2 | Zierikzee

Het begin

‘Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland, Keulen. De afgelopen zes jaren was mijn vakantiebestemming steeds Zierikzee. Tot over mijn oren verliefd op dit schitterende monumentale stadje! Soms gaan vakantieliefdes over, bij mij was dat gelukkig niet het geval. Ik droomde zelfs van Zierikzee. Die droom ging erover hier ooit een keer naar toe te verhuizen om een kunstwinkel te beginnen. In januari 2019 ben ik naar Zierikzee verhuisd en KUNST [werken] opgestart. Mijn droom is uitgekomen.’

‘Mijn beide kinderen wonen nog in Duitsland, een in Frankfurt en een in Stuttgart. Natuurlijk mis ik ze, zeker nu #COVID19 het onmogelijk maakt elkaar te bezoeken. Vorig jaar heeft mijn zoon een mooie video in Zierikzee gemaakt, als je het leuk vindt mag je hem delen hoor!

KUNST [werken] en workshops

‘Ik verkoop handgemaakte kunstwerken en geef ook workshops. In de workshops werken we met verschillende druktechnieken zoals bijvoorbeeld monoprint, sjablonen, stempeldruk, materiaaldruk en frottagetechniek. Frottage is een techniek die eruit bestaat de beelddrager op een bepaalde ondergrond te plaatsen, en er vervolgens met bijvoorbeeld potlood of waskrijt overheen te wrijven, waardoor men door de textuur, of onregelmatigheid van het oppervlak een bepaald effect creëert. Daardoor komen er onverwachte beelden tevoorschijn.’

Je hebt geen voorkennis nodig, iedereen kan het! Het is voor zowel beginners als gevorderden. We verzamelen spulletjes aan het strand, maken dan bepaalde frottage afdrukken hier in Zierikzee, en verwerken vervolgens alles tot een collage. In Zierikzee is het geen enkel probleem om iets te vinden voor de frottagetechniek. Normaliter geef ik workshops voor zes personen, in verband met de geldende RIVM-richtlijnen nu helaas maar voor drie personen.

‘Op 20 maart jl. is de winkel open gegaan, kort voor de uitbraak van het virus. Hiervoor zat er een interieurzaak, met de indeling van de winkel kon ik prima uit de voeten. Heb wel goed de tijd gehad om alles in te richten en op te stellen zoals ik het graag wilde hebben. Hiervoor zat ik al aan de Lange Sint Janstraat. Daar heb ik een soort try-outs gedaan qua workshops met familie en vrienden.’

‘Vroeger had ik een winkel KUNST [im gang], een zaak inderdaad met een hele smalle gang, daarvoor KUNST [ansicht] en nu KUNST [werken]. Het draait bij KUNST [werken] om: genieten, vormgeven en beleven. Even alles loslaten en genieten van het KUNST moment! In ieder mens schuilt een kunstenaar.

Zierikzee

Het mooiste plekje in Zierikzee? KUNST [werken] natuurlijk! Maar als ik ga wandelen, eerst langs de haven en dan door naar het Havenhoofd…Zierikzee is magisch! Ik voel me niet alleen thuis, ik ben ook thuis.