Bruidsboutique ZeeYes | Wilma Struijk, Verrenieuwstraat 6 | Zierikzee

‘Een écht Zeeuws meisje! Opgegroeid en naar school gegaan in ’s Gravenpolder, een dorpje dichtbij Goes. Op mijn 19e leerde ik de liefde van mijn leven kennen, dat was Henk, een Zierikzeeënaar. Hij woonde destijds in Rotterdam, maar heeft altijd gezegd ‘waar we ook gaan wonen, ooit keer ik heel graag terug naar Zierikzee’.

Kleuterjuf? Of toch maar niet …

‘Ik stond ingeschreven voor de opleiding tot kleuterjuf, de boekenlijst was binnen, had alles op een rijtje staan. Die zomervakantie zeiden een aantal mensen tegen mij ‘ga je dan leren om werkloos te worden?’ De opleiding zou vier jaar duren, maar in die tijd kwam bijna niemand aan de bak als kleuterjuf, de banen waren er gewoon niet op dat vakgebied. Ik besloot de opleiding niet te gaan volgen, eerst maar eens een jaartje te gaan werken en dan verder kijken.’

Verliefd, verloofd, getrouwd

‘Zogezegd, zo gedaan. In dat jaar heb ik Henk leren kennen, jong samen gaan wonen, en eigenlijk kwam dat salaris wel goed uit. We zijn in een klein huisje in Goes gestart, werkten allebei. Vanuit Goes verhuisden we naar Middelburg, en hebben we jong de kindjes gekregen.’

‘Ik ben toen een aantal jaren moeder geweest, wel altijd gewerkt. Ik heb lessen gegeven in Hindelooper en Assendelft schilderwerk, ook glas beschilderen en textielschilderen. Daarnaast voor diverse marktonderzoekbureaus gewerkt, dat viel uitstekend te combineren met het onregelmatige werk van mijn man.’

‘In 1991 kon Henk aan de slag qua werk in Zierikzee. De stap om hier te gaan wonen was snel gemaakt, en dat doen we dus inmiddels alweer 30 jaar met veel plezier!

Het beoordelingsgesprek en de loopbaancoach

‘Ik kwam als secretariële hulp voor een kleine 1,5 jaar bij Staatsbosbeheer terecht. Vervolgens via het uitzendbureau een leuke baan gevonden bij de Rabobank. Daar ben ik vervolgens 21 jaar blijven plakken. Tijdens een beoordelingsgesprek kreeg ik onderaan de streep de beoordeling ‘uitmuntend’. Dat was bijzonder, zo’n beoordeling was nog niet eerder voorgekomen.’

Een afspraak met de directeur volgde, met de vraag of ik niet bepaalde stappen binnen de Rabobank wilde maken om hoger op de carrièreladder te klimmen. Dat was in het verleden ook al eens gevraagd, maar ik had daar helemaal geen oren naar. Mijn werk was prima zo, en beviel goed. De directeur vroeg ‘als je morgen wakker wordt, wat zou je dan willen gaan doen?

‘Wij waren ondertussen binnen Zierikzee naar een woning verhuisd met een hele leuke ruimte onder het huis. Ooit had ik al eens gedacht ‘daar komt een winkel in bruidsjurken’. Dat antwoord gaf ik aan de directeur van de bank, waarop hij adviseerde ‘misschien moet je is gaan praten met een loopbaancoach’.

‘Deze loopbaancoach heeft mijn neus eigenlijk de goede kant opgezet. Hij gaf me drie opties:

  1. je kan de rest van je leven blijven dromen;
  2. je kan er nog eens, en nog eens, over nadenken;
  3. je het ook gewoon gaan doen.

‘De winkel stond al op mijn netvlies, ik moest alleen de stap nog zetten tussen dromen, durven en doen.’

ZeeYes aan huis

‘Misjel, een goede vriend van ons, had ook meegeholpen met de verbouwing van ons huis. Ik had al eens tegen hem gezegd ‘ooit gaat daar een winkel komen’. Eenmaal de stap genomen om de winkel te gaan beginnen, belde ik Misjel voor hulp om het een en ander te gaan realiseren.’

‘Tot mijn grote verbazing zei hij dat ik achter mijn computer moest gaan zitten, dan zou hij mij een e-mailbericht sturen. Ik open het bericht en viel nog net niet van m’n stoel… Misjel had alles al op tekening uitgewerkt, waar wat moest komen, de rekken, de kastjes, écht alles! Op zijn vraag ‘is dit zoals je het in gedachten had?’ kon ik volmondig JA zeggen. Misjel en Henk zijn samen aan de slag gegaan om de bruidswinkel onder ons huis te realiseren.’

‘Dat was in 2014, en in dat jaar viel Valentijnsdag op een vrijdag. Ik besloot gelijk dat dat de openingsdag moest worden. Ik was al een jaar bezig met inlezen over producten, ging kennis maken met leveranciers en was op zoek gegaan naar een goede coupeuse. Een goede coupeuse is onontbeerlijk, en gelukkig maakte ik kennis met Jeannette. Samen met haar ben ik toen naar Soest gereden. Daar hebben we de eerste collectie ingekocht uit een faillissement, waarmee we de rekken in de winkel gelijk goed konden vullen. Dat ben ik toen aan gaan vullen met andere merken. Een mooie startcollectie was opgebouwd, we konden beginnen!

‘Er moest natuurlijk nog wel een naam voor de bruidswinkel komen. Tijdens een gezellige middag vertelden vrienden van ons over een leuke bruiloft die ze net hadden meegemaakt. Deze bruiloft had als thema ‘Say Yes’ gehad. Dat bracht Henk direct op het idee om de bruidswinkel ‘ZeeYes’ te gaan noemen. We wonen in Zierikzee, in Zeeland en aan de zee. Het ei over de naam was gelijk gelegd, en je wil niet weten hoeveel leuke reacties we daar in al die jaren over hebben mogen ontvangen.’

ZeeYes in de Verrenieuwstraat

‘Mijn man werkt inmiddels ook al twee jaar van huis uit in verband met de covid richtlijnen. Hij maakte dus veel mee wat er in de winkel onder ons huis gebeurde. Op een gegeven moment zei hij ‘Wilma, misschien wordt het toch eens tijd voor de volgende stap: een mooi pand in de stad’. Ik had dat ook vaak geroepen maar nooit echt serieus mee bezig geweest.’

‘We zijn rond gaan kijken en liepen tegen Verrenieuwstraat 6 aan. Half oktober 2021 zijn we gaan klussen, dit keer ook weer met veel hulp van Misjel. Eind november was het klaar en zijn we met de winkel verhuisd. Het is zo gaaf geworden, een heerlijke romantische plek met allemaal mooie dingen om je heen. Ik kan hier zomaar uren rond zitten kijken, en me verbazen over hoe prachtig het allemaal is… en ik mag hier elke dag zijn, ik ben een bevoorrecht mens.’

‘Toen het net af was kreeg ik een beetje pech, ik werd overvallen door een stevige griep met veel koorts, gevolgd door een fikse kaakholteontsteking. Ik ben een maand flink ziek geweest, drie keer getest op corona, alles gelukkig negatief. Begin december was ik weer op de been, toen moesten de winkels dicht…Ik kan je niet vertellen hoe blij ik ben dat we nu weer open zijn, ik sta te popelen om weer een heleboel aanstaande bruidjes te mogen ontvangen.’

Fascinatie voor bruidsmode

‘Ja, als kind was ik al gefascineerd door bruidjes en bruidskleding, vond het echt geweldig. Hoeveel bruidjes ik precies heb aangekleed moet ik schuldig blijven, het zijn er in ieder geval heel veel! Het is fantastisch om te doen, je maakt zoveel leuke, lieve en emotionele dingen mee. Het is toch een heel intiem iets waar ik altijd maar onderdeel van mag zijn, op zo’n speciaal moment in hun leven. Ik kan er echt een boek over schrijven, iets wat ik ook zeker ga doen als ik tijd heb. Er zijn verhalen bij die je altijd bijblijven, ik heb zoveel mooie verhalen te vertellen.’

‘Er zijn bruidjes bij die inmiddels al 7 jaar getrouwd zijn, waar ik nog steeds contact mee heb. Ben ik op kraamvisite geweest toen het eerste kindje geboren werd. Ik heb manden vol met kaartjes van gebeurtenissen die ook na de bruiloft hebben plaats gevonden, zo leuk!’

Allemaal Zeeuwse bruidjes?

‘Heel veel bruidjes komen uiteraard uit Zeeland, maar ze komen ook vanuit Brussel, Maastricht, Winterswijk, Leiden en Tilburg etc. Ik vraag dan altijd hoe ze bij mij zijn uitgekomen? Uiteindelijk zitten er door heel Nederland bruidswinkels toch? Het is echt vaak van ‘horen zeggen’, mond-tot-mond reclame dus. Het intieme spreekt ze ook aan, je bent hier altijd alleen in de winkel, in je eigen bruidsbubbel, er lopen geen andere bruidjes om je heen te springen, te klappen en te joelen zoals bij de grotere bruidsfabrieken. Dat is niet mijn stijl.’

‘Niet dat je 2 uur hebt voor een pasafspraak, en dat je na 1 uur en 3 kwartier min of meer geforceerd wordt een keuze te maken. Want ja, we hebben nog een kwartier om op te ruimen en dan staat de volgende alweer te springen. Ik vind oprechte aandacht heel belangrijk, lekker passen zolang en zoveel je wilt in een ontspannen sfeer.

Hoe mijn bruidsjurk was?

‘Nou dat is ook wel een verhaal hoor 😂 Ik ben getrouwd in mijn derde trouwjurk. Ik had mijn exemplaar gekocht bij iemand die jurken verkocht vanuit een slaapkamertje, deze bruidsjurken waren één keer gedragen. De jurk kwam bij mijn ouders op zolder te hangen, en ik ging steeds eventjes kijken. Mij besloop toen het gevoel ‘dit is ‘m niet’. Een advertentie in de krant geplaatst, er was nog geen Facebook of andere social media. Er kwam een meisje passen, zij heeft de jurk ook gekocht.’

‘Wij naar een bruidswinkel in Bergen op Zoom, jurk uitgekozen. Zes weken voor de bruiloft wij er weer naartoe, wat denk je dat er gebeurt. ‘Sorry, we zijn helemaal vergeten contact op te nemen, maar uw jurk is niet meer leverbaar…’ We stonden perplex. Er moest gekozen worden uit de collectie die daar toen hing, voor bestellen was geen tijd meer.’

Levertijd

Toen ook al niet nee, nu hebben we te maken met levertijden van vier à vijf maanden. Ik heb ook het liefste dat de bruidjes 10 maanden tot één jaar van tevoren komen, dan heb je namelijk alle tijd. Dat wordt nog weleens vergeten, want dan denken ze van ‘ik wacht wel op de volgende collectie’. In bruidenland werkt dat niet zo, je hebt één collectie per jaar, als die op een gegeven moment compleet is (meestal zo in oktober/november), hebben de meeste bruiden geen tijd om te wachten op een volgende collectie. Want dan heb je weer die 5 maanden levertijd, weer een coupeusetraject en zijn ze allang getrouwd.’

‘Als je weet dat je gaat trouwen, maak dan die afspraak. Neem je tijd, voorkom paniek en stress. Standaard hebben we bij ZeeYes 160 jurken op voorraad.

Waarom moeten bruidjes bij ZeeYes zijn?

‘Bruidjes zien allerlei programma’s op tv met bruidszaken die bijvoorbeeld wel 5.000 jurken op voorraad hebben. Je gaat er natuurlijk nóóit echt 5.000 zien!’

Er wordt een rekje gevuld en voorgereden, die jurken mag je passen. Dan gebeurt het weleens dat ze later met een zusje, nichtje of vriendin bij ZeeYes terechtkomen. Ze ervaren mijn aanpak als bijzonder prettig, als ze dan ook nog eens een blik op het prijskaartje werpen valt hun mond soms open van verbazing. Dat scheelt soms gewoon een paar honderd euro op dezelfde jurk, wat logisch is. Een groot pand, een berg personeel, de verzekering, het licht, de verwarming… Uiteindelijk betaald de bruid dat. Hoe vaak ik al niet gehoord heb ‘had ik dat maar geweten’.

‘Vergeet ook niet dat je nog twee of drie keer terug moet om te passen. Als de jurk eenmaal besteld is, en hij is binnen dan moet je hem minimaal een keer aantrekken met de coupeuse. Zijn er dan toch nog dingen die aan de jurk moeten worden veranderd, doen we dat natuurlijk ook. Dat hoort allemaal bij het traject dat we samen in gaan. We draaien nergens onze handen voor om. Heb je een mouwloze jurk maar wil je er liever van die mooie kanten mouwen in? Geen enkel probleem. Meer of minder bling of kant? Tuurlijk kan dat. Ik heb inmiddels vier fantastische coupeuses, die kunnen toveren met naald en draad.

Zierikzee

‘Is voor mij het Anton Pieckstadje. Het zal je niet verbazen dat ik verliefd ben op romantische dingen. Ik hou van romantiek, ik hou van mooi en schattig. Het kleine dat je niet verzuipt in een enorme stad, en ik ben verliefd op de zee. In de winter iets minder, maar in de zomer wil ik het liefst elke dag even naar het water toe, even de zee zien.’

‘Het mooiste gebouw zie je als je hier tussendoor de andere winkels naar buiten kijkt, het Stadhuismuseum. Het mooi verlichte torentje met Neptunus erop. Ook van binnen is het zo mooi, een fantastische trouwlocatie. We zijn een beurs aan het organiseren met het Stadhuismuseum, en nog twee andere ondernemers. Helaas door corona al een paar keer opgeschoven, maar het gaat er nu zeker van komen.’

Mis niets van Bruidsboutique ZeeYes en volg ze via Facebook en Instagram.