Apple Art Gallery | Marleen Appel, Zuidwellestraat 45 | Zierikzee

Waar kom je vandaan?

‘Geboren in Gorinchem. Mijn vader kwam uit Sommelsdijk, wat vroeger een Zeeuwse enclave in Holland was. We spreken wel van ruim 200 jaar geleden hoor 😉 Het voordeel daarvan was de lagere belasting in Zeeland. Dat sprak ambachtslieden aan die zich om die reden in Sommelsdijk vestigden. Uiteindelijk zorgde Napoleon ervoor dat het Zeeuwse Sommelsdijk Hollands werd: Sommelsdijk werd geruild met Bommenede. De plaats Bommenede was destijds een Hollandse enclave op Schouwen-Duiveland, dus dat leek een goede ruil. Toch kwam Zeeland er bekaaid vanaf want al snel verdronk Bommenede.’

‘Ik mag af en toe graag nog even naar het huisje, waar mijn vader in Sommelsdijk heeft gewoond, gaan kijken. Ik heb daar goede en fijne herinneringen aan.’

Verkassen, verhuizen en nog is verkassen

‘Heb overal en ergens gewoond, Brabant, Zuid-Holland, Engeland, Schouwen-Duiveland en nu dan weer op dit eiland in wonderschoon Zierikzee. Dat kwam mede door het feit dat mijn vader vroeger voor de ICI werkte, en als expat werd uitgezonden. Het gezin verhuisde dan mee. Zo kwamen we dus in Engeland terecht, en de liefde voor dat land is er bij mij nooit meer uitgegaan. Na het behalen van mijn middelbareschooldiploma ben ik zelfs naar Engeland teruggegaan, om daar als au pair te gaan werken.’

’13 jaar was ik toen mijn vader kwam te overlijden. Mijn moeder kon dat niet aan, en vond het makkelijker om mij in een pleeggezin te plaatsen. Zodoende heb ik dus op heel veel plaatsen gewoond. Soms gaat dat gewoon zo in je leven.’

Oude liefde roest niet

‘Mijn huidige man John, waarmee ik al verkering had toen ik 15 was, ben ik inmiddels 8 jaar samen en in 2019 getrouwd. Het kettinkje wat ik draag kreeg ik van John toen we dus lang geleden verkering hadden, ik heb het altijd bewaard. We zijn elkaar later via Schoolbank weer tegengekomen. Na een aantal jaren e-mailcontact elkaar weer ontmoet, de vonk sloeg direct weer over.’

‘Inmiddels ben ik 63 en John 68 jaar. Wilden vanuit Hellevoetsluis eerst richting Ouwerkerk verhuizen. Gezien onze leeftijden was het misschien tóch verstandiger om richting Zierikzee te gaan met z’n vele faciliteiten.’

‘Zoals je ziet beschikt ons huis over enorm grote ramen, en wij gingen verbouwen. Vond ik geen fijn idee dat iedereen zo die rotzooi zou zien. Vandaar dat ik mijn geschilderde doeken tegen de ramen heb aangezet, eigenlijk tegen de inkijk dus. Nu begrijpen de mensen wel gelijk wat ik doe, dat is leuk en levert grappige en positieve reacties op. We zijn nog steeds aan het verbouwen trouwens.’

Creativiteit

‘Creatief ben ik altijd geweest, dat uit zich op verschillende manieren. Als kind tekende en schilderde ik al erg graag. Dan krijg je zelf kinderen en verplaatst die creativiteit zich naar het breien, haken en kleding naaien. Later ga je knutselen met de kinderen.’

‘Ben denk ik zo’n 20 jaar geleden zomaar weer ineens begonnen met een beetje aquarellen. Later weer is wat olieverf erbij gedaan, en af toe iets met acrylverf, hoewel ik dat laatste niet zo lekker vind werken. Olieverf smeert lekker uit, kun je ook nog eens laten staan, je pakt de kwast weer op als het jou uitkomt en het smeert nog steeds prima. Hoewel Zeeland mijn grootste inspiratiebron is, schilder ik nog steeds graag mijn achternaam.’ 🍏

‘Qua materialen maakt het me niets uit, ik verf overal op. Leisteen, hout, rivierkeien, of schelpen maar net waar ik zin in heb. Ik heb ook mijn eigen versie van de Zeeuwse knoop bedacht, iedereen heeft daar zijn eigen ontwerp in heb ik bemerkt. Dat maakt dat iedere Zeeuwse knoop uniek is.’

‘Als we straks aan kant zijn, ga ik een webshop aanmaken waarin mijn werk te koop is. Op dit moment kan dat via Instagram of bel me gewoon even op. Ja, ik ben verre familie van Karel, maar de appel is in dit geval wel héél erg ver weg van de boom gerold 😂 Mijn motto is: ‘Every home needs an Apple on the wall.’

Zierikzee

‘Je merkt dat de levendigheid met bezoekers weer terug is in de stad, zo fijn! Al die mensen die over de Zuidwellebrug lopen passeren ons huis. Vind ik écht gezellig en naar binnen kijken is zeker toegestaan, helemaal als we straks uit de verbouwing zijn!’

‘Tegen John zeg ik altijd Engeland is thuis, en Zierikzee is nu mijn tweede thuis. We zijn erg dol op de dikke toren, mede doordat we tegen ‘m aan liggen te kijken vanuit ons bed. We staan met ‘m op en we gaan met ‘m naar bed 😂 Praktisch overal op Schouwen-Duiveland zie je de toren staan, en dan zeggen we ‘kijk daar wonen wij, dat is ons thuis en daar zijn wij heel erg trots op.’

Check de website van https://www.apple-artgallery.nl/ of volg Marleen Appel op Facebook en Instagram.