Studio Caats | Cathelijne de Jongste | illustrator & webshop | Zierikzee

‘Ik ben geboren in Gouda, mijn ouders woonden toen in Boskoop. Op mijn 4e jaar zijn we verhuisd naar Dirksland op Goeree-Overflakkee, mijn vader kreeg een baan op het eiland. De kennismaking met Schouwen-Duiveland kwam in mijn tienerjaren, toen we naar Nieuwerkerk zijn verhuisd. De middelbare school heb ik in Middelharnis doorlopen.’

Rotterdam opleiding

‘Na de middelbare school ben ik naar Rotterdam gegaan. Ik wilde de Willem de Kooning Academie gaan doen, maar ben uiteindelijk bij de Hogeschool Rotterdam terechtgekomen. Daar heb ik de opleiding communicatie en multimediadesign gevolgd en voltooid.’

‘Het zijn twee opleidingen in één, waarvan het multimedia design gedeelte volgens mij eerst onderdeel was van de Willem de Kooning Academie maar te technisch werd bevonden. Heel breed maar erg leuk, omdat je enerzijds met het communicatiegedeelte hebt te maken, en anderzijds is het gericht op het ontwerpen van multimediaproducten. Het laatste is ook heel actueel en nieuw eigenlijk. Ik heb daar van programmeren tot concept uitwerking, van fotografie tot tekstschrijven tot aan vormgeven aan toe gedaan. In 2015 heb ik deze opleiding afgerond.’

Aan de slag

‘Het bleek een enorm lastige tijd om werk te vinden, niet alleen voor mij maar voor alle klasgenoten. Ik ben eerst een interimship gaan doen bij een startup als brand designer, echt het merk vormgeven zeg maar. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij een reclamebureau in Rotterdam als Content Marketeer, dat was eigenlijk meer mijn werk.’

‘Toen ik daar net een maand werkte, werd ik gevraagd door het Bloemenbureau, een internationaal bedrijf in het Westland. Zij verzorgen de promotie van bloemen en planten in vier landen, en vroegen of ik op de redactie afdeling wilde komen werken. Dat heb ik toen een aantal jaren gedetacheerd gedaan.’

‘Ik woonde toen in Rotterdam, dacht dat het met de reistijd wel mee zou vallen, maar dat viel vies tegen. Ik ging de stad uit op het moment dat iedereen de stad inkwam, maar ik woonde hartje centrum Rotterdam in de buurt van de kubuswoningen. Een hele klus om de stad uit te komen met de auto! Op sommige dagen zat ik bijna drie uur in de auto. Dat is niet hoe ik mijn tijd wilde besteden.’

Creativiteit

‘Toevallig vanochtend nog aan mijn moeder gevraagd of ik als kind ook al creatief was. Ja dus! Ik ben altijd sensitief geweest, en gebruikte die gevoeligheid als input voor m’n creativiteit. Ik schreef gedichten, maakte tekeningen, schilderde erop los en maakte verhalen. Toen het laatste deel van Harry Potter nog niet uit was, en ik dat té lang vond gaan duren, heb ik zelf dat boek geschreven 😂 Niet uitgegeven nee, het ligt nog ergens op een zolder.’

‘Tijdens het werk in mijn studententijd werden het opdrachten en projecten voor school, en uiteindelijk meer teksten schrijven en creatief zijn voor de baas. Dan verlies je feitelijk een beetje je eigen creativiteit, want als je thuiskomt heb je andere dingen te doen.’

Heb het enorm naar mijn zin gehad in Rotterdam. Tijdens mijn studie heb ik er echt een netwerk opgebouwd, vrienden gemaakt en mijn leven opgebouwd. Had toen niet de behoefte om terug naar Zeeland te gaan, maar vond het leven in Rotterdam wel erg druk en gehaast worden. Als ik dan in het weekend bij mijn ouders in Zeeland was, vond ik dat toch wel fijn. Ik ben altijd heel creatief, voor die creativiteit moet input zijn, maar óók de rust om die gedachten te hebben en uit te werken. Dat had en vond ik niet meer in Rotterdam. Ik hoorde altijd de mensen die boven, onder en naast mij woonden en kreeg het gevoel dat ik nooit alleen was. In een bepaalde fase in je leven is dat heerlijk, maar op den duur denk je van ik kan niet meer nadenken.’

Zierikzee

‘In september 2019 ben ik in Zierikzee gaan kijken. Wilde niet in een dorp wonen, maar op een plek die voor mijn gevoel levendig was. Er was op dat moment niets te krijgen, een koopwoning was sowieso nog niet ‘im Frage’, en voor huurwoningen waren enorme wachtlijsten. Als er al een huurwoning beschikbaar was, was die ook heel erg prijzig.’

‘Ben toen de winkels in de binnenstad binnen gelopen, en bij elke winkel gevraagd ‘wat zit hierboven, staat dat leeg?’ Zo kwam ik bij Regatta, die toen nog aan de Verrenieuwstraat zaten. Daar heb ik het telefoonnummer gekregen van iemand die midden in het centrum van Zierikzee bezig was een bovenwoning te verbouwen. Dat was nog niet klaar, heb er een half jaartje op moeten wachten, maar toen kon ik toch maar mooi naar Zierikzee verhuizen.’

‘In Rotterdam had ik een hele leuke jaren ‘40 woning, denk net na de oorlog gebouwd, met karakter en mooie elementen. Nu heb ik een nog veel ouder huis, met spanten en scheve muren, maar aan de binnenkant volledig gemoderniseerd. Nu heb ik dus comfort én karakter. Mensen die mijn huis alleen van de buitenkant kennen, vragen zich weleens af of ik er wel rechtop in kan staan 😂 Het lijkt van buitenaf heel klein, maar iedereen kan gerust zijn, ik heb een normaal huis mét een zolder.’

Zelfstandig ondernemen

‘Nee, het was zeker geen grote droom van mij om zelf te gaan ondernemen, dat is zo gegroeid. Ik wilde weer wat meer eigen werk creëren door te tekenen. Ik ontdekte het digitaal tekenen, gebruikte mijn moeders’ iPad hiervoor, en heb een Apple pencil aangeschaft. In opdracht van familie heb ik toen een aantal dingen gemaakt. De panden van Roekoekoe en Boekhandel De Vries vind ik persoonlijk erg mooi, en ben deze als illustraties gaan tekenen.’

‘Huisportretten noem ik dat, en deze twee heb ik op mijn privé Instagram account geplaatst. Daar kwamen zoveel positieve reacties op, en mensen vroegen ineens of ik dat werk ook in opdracht maakte? Toen heb ik het besluit genomen om in Zierikzee niet op zoek te gaan naar een vaste baan, maar 100% voor Studio Caats te gaan.’

‘Zo’n besluit geeft je dan ook flink wat motivatie om er hard aan te gaan werken. In het begin heb ik ook social media advies gedaan, andere dingen erbij dus. Later is dat minder geworden, want ik wilde me toch meer focussen op illustreren, de webshop en grafische vormgeving. De webshop is bést gegroeid, er kwam eigenlijk direct al een reactie van Corinne van DitDusbyCo. ‘Kan ik jouw kaarten in mijn winkel verkopen?’ Daarna kwam Sanne van natuurwinkel ‘de Zonnehoed’, die vond de kaarten ook wel heel erg leuk. Erg bijzonder om je eigen ontwerpen in winkels te zien liggen!’

‘Zo had ik ineens twee verkooppunten in Zierikzee! Dat ga je je afvragen of er misschien wel meerdere adressen in het land zijn die mijn kaarten willen verkopen… Die adressen kwamen er ook, en ik ben zaken ook actief gaan benaderen. Zo is Studio Caats langzaam gegroeid.’

De toekomst

‘Vooral lekker doorgaan en groeien. Ik zou het heel erg leuk vinden om in de webshop, de producten die ik aanbied, te verbreden. Ik heb nu voornamelijk kaarten en posters maar ik zou er nog wel wat meer papierwaren aan willen toevoegen zoals notitieblokjes, verjaardagskalenders dat soort dingen. Misschien zelfs wel in het buitenland winkels benaderen. Ik had al een keer gesprek met iemand uit Duitsland die interesse had.’

‘Laatst bedacht ik me dat ik best al veel huizen op het eiland heb getekend, hoe leuk zou het zijn om die te bundelen? Of een kleine expositie te houden van mijn werk. Nog niets concreets hoor, het zijn nog maar dromen, zeker iets voor in de toekomst, maar dromen mag toch? Voorlopig wil ik nog steeds meer mooie huizen tekenen en mensen blij maken met persoonlijke illustraties.’

Schouwen-Duiveland

‘Een heerlijk eiland om te wonen en te werken. Sinds ik in Zierikzee woon kijk ik nooit meer naar de straat, maar altijd naar boven, naar de unieke gevels. Ik ben oprecht heel anders naar huizen gaan kijken nu ik ze teken, daar leent deze plaats zich natuurlijk ook perfect voor. Kijk eens naar alle voordeuren, alleen daarvan zou je al een hele serie kaarten of posters kunnen maken. Zierikzee is uniek, en onder alle weersomstandigheden prachtig. Een stadje met vele mooie gezichten en een bron van inspiratie.

‘Wandelen doe ik heel graag bij de Boswachterij. Ik ben nogal een liefhebber van fantasy boeken, en soms als ik daar in alle rust loop, krijg ik het gevoel dat ik in Lord of the Rings aan de wandel ben. Er komen nog nét geen orks achter de bomen tevoorschijn.’ 😂 Je hebt daar echt alles: vlak, heuvelachtig, strand, bos het is zo afwisselend!’

‘Laatst was ik bij Nieuw-Haamstede, ook schitterend net als bij het Gadra bos. Ik neem altijd graag familie of vrienden mee, om dan steeds een nieuw gedeelte van Schouwen te ontdekken. Neem nu Burghsluis met de Plompe Toren of Plan Tureluur, er is gewoon zoveel te zien!

Volg Studio Caats op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van haar mooie illustraties. Het hele assortiment van Studio Caats is uiteraard te zien op de gelijknamige website.