Strandclub Zee | Strand Brouwersdam 2 | Scharendijke

De Brouwersdam

Groeten uit Zierikzee in gesprek met Margot van Traa en Tom Langendoen op Strandclub Zee.

Margot: ‘Ben geboren in Rotterdam, mijn ouders zijn door hun vrijwilligerswerk voor kinderen die het wat minder hadden, en nooit naar de zee of het strand konden, in Ouddorp terecht gekomen. Mijn ouders organiseerden een soort van kampen, ik meen dat het ‘De Witte Neusjes’ werd genoemd, en regelden dan allerlei activiteiten voor deze kinderen.’

‘Op een gegeven moment hebben zij een plekje in Ouddorp gevonden, en daar een vakantiehuisje gebouwd. Ik heb in Barendrecht en Rotterdam gewoond, maar zodra ik op mezelf ging wonen, ben ik naar Ouddorp gegaan. De affiniteit met de zee is zó groot! Ik denk ook nooit van ‘weer die zee of die wind’, heb groot ontzag voor beiden. Behalve als ik hier de loopbrug opkom, net leuk m’n haar gedaan, kom ik toch binnen met een hele andere coupe dan waarmee ik van huis vertrokken ben.’ 😂

‘Samen met mijn man Lex, zijn wij de eigenaren van Strandclub Zee. We wonen ook nu in Ouddorp en komen uit de retail. We zaten net op een punt in ons leven met de vraag ‘wat zullen we nu is gaan doen als we later groot zijn?’ 😉

‘De vergunning die altijd voor het kleine tentje naast Beachclub Perry’s bestemd was, werd verplaatst naar deze locatie. Dat gebeurde omdat er op dit stuk weer een zandsuppletie was uitgevoerd. Er was dus weer een stuk strand ontstaan, en daardoor mocht die vergunning verplaatst worden. Perry heeft dit ook gebouwd, maar de mensen die dit zouden gaan exploiteren, haakten om vijf voor twaalf ineens af.’

‘Lex en ik zijn gek op het strand en het strandleven, Perry wist dat. Op een gegeven moment belt hij ons op en zegt ‘ik heb een vraag voor jullie’. Wij gezellig langsgegaan, glaasje wijn erbij en de vraag die hij stelde mag duidelijk zijn…. Wij keken elkaar en zeiden ‘nou Perry hartstikke bedankt, maar dat gaan we natuurlijk niet doen’.

‘We konden er niet van slapen. De volgende dag teruggebeld, gezegd dat we erover na wilden denken. Dat kon niet, er moest die dag een besluit worden genomen. We hebben het uiteindelijk nog drie dagen kunnen rekken, je gaat niet over één nacht ijs, met zo’n grote beslissing.’

De start

‘We zijn in het diepe gesprongen, hebben toen wel gezegd dat we dan ook wel willen meebepalen hoe het eruit ziet. Daar zijn we namelijk nogal gevoelig voor. Zogezegd, zo gedaan. Vorig jaar hebben we het pand gekocht, dat past nog beter bij ons. Alles in eigen hand hebben.’

‘We kwamen ook helemaal niet uit de horeca, écht nog nooit gedaan! We hadden werkelijk waar geen idee. Wij weten wel dat je samen altijd sterker bent, dus als je de juiste mensen om je heen verzameld dat het dan goed komt. We hebben iemand gevonden die ons bij het opstarten heeft geholpen, maar we hebben letterlijk ook alles zelf gedaan. Hoe bak je friet, hoe werkt zo’n spoelkeuken, waarom is die koffie lekkerder. Omdat we zoveel vragen stelden en steeds vroegen ‘waarom, waarom, waarom’, konden we ook dingen echt op onze eigen manier doen. Die horecatijgers waren nog weleens verbaasd hoe wij de zaken hier aanpakten.’ 😂

‘Een ding wisten we zeker, het moest een plek worden die als thuis zou aanvoelen. Niet zozeer wat onze eigen smaak is, maar wat voor onze gasten het gevoel zou geven van ‘ik ben veilig, ik ben thuis, dit is waar ik wil zijn.’

‘Daarnaast moet het eten en drinken natuurlijk superlekker zijn, dat is niet meer dan logisch. Het personeel daaromheen hebben wij echt alleen maar aangenomen, omdat we hem of haar leuk of aardig vinden. Ervaring maakt ons eerlijk gezegd ‘geen bal’ uit. Service moet hoog in het vaandel staan, en wij denken dat je daarmee geboren wordt of niet. Dat heeft niets te maken met je opleiding. We leiden al onze mensen bij Strandclub Zee zelf op. Gaan we kijken waar je het best tot zijn recht komt.’

Waterwerk

‘Dit was op houten palen gebouwd, die zijn deze winter vervangen door stalen palen. We hebben het hele project ook breed uitgemeten op social media. Mensen vinden het altijd wel heel interessant die palen. Wist je dat wij eigenlijk helemaal geen strandtent zijn, maar een waterwerk? Grappig hè? Er zijn maar twee waterwerken in Nederland, de pier in Scheveningen en Strandclub Zee.’

‘Ik heb weleens de grap gemaakt van ‘als we losgaan dan zitten we hier fantastisch, we hebben eten en drinken bij de hand, de koelcel staat vol met wijn’. Grapje hoor, een drijvende Strandclub Zee gaat ‘m niet worden, maar hoe je het ook went of keert, de locatie van Strandclub Zee is uniek.’

Margot: ‘Tom heb ik eigenlijk een soort van gestalkt 😉 omdat ik hem graag achter de bar wilde hebben. Hij moest er even over nadenken, maar heeft het uiteindelijk wel gedaan. Nu is het eigenlijk zover dat hij straks de gastheer is, en verantwoordelijk is voor onze social media. Vandaar dat ik het belangrijk vind dat wij samen dagelijks overleggen, en dat hij ook bij dit gesprek aanwezig is. Daarnaast is het eigenlijk bijna een soort kind van me…’ 😂

Tom: ‘Surrogaatmoeder’ 😂 maar zo gek kan het lopen dus. Ik ben hiervoor werkzaam geweest bij het Wapen van Marion in Oostvoorne en bij De Hoofdwacht in Brielle. Ook heel erg leuk, maar vooral met dienbladen lopen en de werkzaamheden in de spoelkeuken verrichten. Je moet het natuurlijk ook wel ergens leren, maar vervolgens kun je dan elders weer andere stappen maken.’

Social media en Zee TV

Tom: ‘Social media hebben we onszelf echt aangeleerd, ja ik heb een jaartje communicatie en mediatechniek gestudeerd, maar dat is eigenlijk te verwaarlozen. We kijken heel goed naar wat de gasten leuk vinden, ook wat wij leuk vinden natuurlijk, en daar komen de leukste ideeën uit voort. De meest gekke, leuke en creatieve ideeën verzinnen we. Maken veel foto’s en video’s en kijken vooral naar wat onze doelgroep leuk vindt. Met Zee TV zijn we iets meer dan een jaar geleden begonnen. Hoe we nu op dat idee zijn gekomen, weet ik eigenlijk niet meer.’

Margot: ‘Ik weet het nog wel heel goed, ik wilde eigenlijk een magazine maken. Een magazine over het strand, wat er allemaal gebeurt, wat er allemaal om ons heen is, mensen hebben soms geen idee. Ik heb heel veel respect en ontzag voor de zee en de wind én dit is ook nog eens de mooiste plek van Nederland, de gehele Brouwersdam bedoel ik daarmee. Ik was dus bezig met dat magazine, maar dat had nogal wat voeten in de aarde, had veel sponsoren nodig en dat wilde ik weer niet. Ik wilde er ook geen advertenties in.’

‘Zaten we een keer te brainstormen zegt een ander teamlid (Deborah) ineens ‘dan moet je dat wat je in het magazine wilt plaatsen, gaan vertellen.’ Je zou eigenlijk een programma moeten maken. Dát was het startpunt om het gewoon uit te gaan proberen. De eis die we eraan stelden was dat we het dan ook een jaar vol moesten houden. Het begin is nl. altijd stom, dan denk je echt van ‘wat raar is dit….’ 😂 We hebben altijd onze gasten centraal gezet, zij moesten het wel leuk vinden.’

Tom: ‘De eerste aflevering was volgens mij met Lex op de bank, die vertelde over hoe het pand gebouwd is. Daarna hadden we Annette Barlo, zij is onderdeel van La Boustique en vertelde daar weer over. Zo hadden we telkens een andere gast, of een ander personeelslid. Eerst de opnames in dat (wijzend) hoekje gemaakt, vervolgens verhuisd naar de bank waar we nu zitten, en nu maken we de opnames aan tafel met alle lampen erop.’

Margot: ‘Leuk om te weten is dat alles met een telefoon wordt opgenomen. In totaal met drie telefoons dan. Vanaf dag één hebben we op zondag livemuziek, dat vinden we heerlijk. Toen kwam corona en ging alles natuurlijk dicht, moest ik al die artiesten af gaan bellen. Was ik daarmee bezig bedacht ik me ‘dat is ook raar’, want dit is wel het lijntje dat we in stand kunnen houden met onze gasten die altijd zo van ‘Zondag Live’ houden.’

‘Zondag Live’ is dus teruggekomen. Met de artiesten nieuwe afspraken gemaakt en gevraagd of ze voor iets minder en de helft van de tijd wilden komen spelen? Dan gaan wij gewoon door met Zee TV, ook al kijken er maar 10 mensen. De artiesten horen onderhand ook bij het Zee Team.

La Boustique

La Boustique run ik samen met twee vriendinnen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt bij La Boustique. Natuurlijk, vrijheid, warmte en gezelligheid. Dit zijn woorden die vaak bij ons voorbij komen, en die wij in gedachten houden bij het uitzoeken van onze collecties. Natuurlijke materialen zijn bij ons favoriet, producten met een mooi verhaal hebben een streepje voor. Maar we kopen vooral items waar we zelf heel gelukkig van worden!’

De toekomst

Margot: ‘Ja, het was balen deze tijd, dat valt niet te ontkennen. Fijn dat nu het terras alweer open is. Onze instelling is dat we kijken naar wat wel kan. Dat lukt de ene keer beter dan de andere, maar het is niet anders. Het is niemand zijn schuld, het is ons allemaal overkomen en daar moeten we op een goede manier mee omgaan.’

‘Kijk, ik kan niet voor heel de horeca spreken, maar aan ons heeft het niet gelegen. Als we opengaan, gaat het weer niet aan ons liggen, want we gaan het wederom heel goed doen. Precies wat men ook van ons gewend is. In de tussentijd verzinnen we allemaal gezellige dingen, zoals bijvoorbeeld op zondag 9 mei, dan is het Moederdag. Onze Linda heeft té leuke kwark harten taartjes gemaakt, ook voor to go. Dus wil je jouw lieve mama echt blij maken en verrassen, kom dan lekker langs.’

Tom: ‘Door corona hebben we echt iedereen moeten ontvangen, gegevens opschrijven e.d. Dat deden we voorheen nooit, maar nu gaan we dat nóóit meer veranderen. Dat ontvangen op de loopbrug dat houden we erin. We kunnen het ons echt niet meer voorstellen dat, als je aan tafel zit, er mensen het terras oplopen die een plekje zoeken of die je weg aan het kijken zijn….Dat gaan we echt niet meer doen. Een gastheer of gastvrouw zal in de toekomst altijd onze gasten op de loopbrug blijven ontvangen.’

Margot: ‘We stropen onze mouwen weer op, en gaan proberen de gaten die er nu geslagen zijn, weer aan te vullen. Tot die tijd ‘blijf positief en maak het leuk.’

Voor alle informatie check de website van Strandclub Zee, voor de laatste updates ga je natuurlijk naar Facebook én Instagram!

📸 Strandclub Zee