Raf’s lunchroom | Rafael van der Put, Havenpark 26 | Zierikzee

Rafael van der Put (39), woont in Gouda, getrouwd met Annelien, zoon Bryce (9)

Geboren Brabander

’Ja, ik weet ‘t….als ik voor iedere keer een Euro had ontvangen omdat mensen mij meestal jonger schatten, kon ik nu gaan rentenieren 🤣 Is toch een mooi compliment denk ik zo. Komt misschien omdat ik een halfbloed ben, mijn opa en oma zijn 100% Indonesisch en woonden op Java. Mijn moeder is dus, hoewel geboren in Halsteren, ook een Indonesische maar getrouwd met een Nederlander.’

‘Ik ben ook in Halsteren geboren, maar rond mijn 2e of 3e jaar, zijn mijn ouders naar Zierikzee verhuisd. De basisschool hier tot mijn 10e doorlopen, en toen verhuisd naar Bodegraven in de buurt bij Gouda en Utrecht. Het verhuizen had alles met het werk van mijn vader te maken, dat speelde zich vooral in Rotterdam af. Mijn ouders kozen ervoor wat dichter bij die stad te gaan wonen.’

Pendelen

‘Zelf woon ik nu alweer zo’n 15 jaar in Gouda. Ja, ik snap dat je daar even van opkijkt met Raf’s lunchroom in Zierikzee, maar zo is het nu eenmaal gelopen. Mijn ouders zijn op een gegeven moment weer teruggegaan naar Zierikzee. Inmiddels wonen ze denk ik alweer zo’n 6 of 7 jaar hier aan de Oude Haven, in het geboortehuis van Pieter Caland. Hij was de ontwerper van de Nieuwe Waterweg, en daarmee de grondlegger van de Rotterdamse welvaart. In dat pand vol historie zijn mijn ouders dus een bed and breakfast begonnen (De Oude Haven).’

‘Reistijd, kan een dingetje zijn. Aan de andere kant, ik ben het zo gewend joh. Ik rijd redelijk gunstig moet ik eerlijk zeggen, want als ik hiernaar toe rij en zie hoe druk het uitgaand Zeeland is…Datzelfde geldt andersom, als je ziet wat er tussen 16:00 en 18:00 uur weer Zeeland in rijdt, dat is echt ongelooflijk. Dus ja, in principe valt het voor mij best gunstig uit. En zit alles tegen, of lopen dingen uit, dan ‘crash’ ik gewoon aan de overkant bij mijn ouders.’ 😅

Terug naar Zierikzee? Zeg nooit nooit, maar voorlopig niet. Mijn vrouw werkt in Woerden, de oudste zit al in groep 6 en heeft het enorm naar zijn zin op school, en we wonen prima in Gouda. Ik vind het niet erg, het op en neer pendelen. We laten de toekomst lekker op ons afkomen.’

Horeca

‘Ik kom echt uit de horeca, altijd in keukens gewerkt. Uiteindelijk ben ik leermeester geworden, heb de diverse stages mogen begeleiden. Ik wilde eigenlijk altijd al iets voor mezelf, iets kleins. Op een bepaald moment kwam ik een lunchroom te werken, en dat vond ik zó leuk! Praktisch gezien de werktijden doordeweeks, maar uiteraard ook in het weekend. Het plan van een klein restaurantje zakte iets naar de achtergrond, het idee van een lunchroom sprak me steeds meer aan. Net alsof je met een lunchroom heel veel tijd overhoudt 😉 ik maak nog genoeg uren hoor!’

Raf’s lunchroom

‘Dit pand kwam voorbij, oorspronkelijk was dit ’t Lange Huus. Mien Domus zat hier eerst in, dat was nog met het pand hiernaast erbij waar nu Van-V zit. We stapten hier dus in een enorme ruimte binnen, vonden het vééls te groot, eigenlijk voor ons niet te doen. De sfeer sprak wel heel erg aan. We zijn gaan praten met de huisbaas, en zo is het idee ontstaan om het pand te halveren.’

In 2017 gestart met Raf’s lunchroom. Ik vond de coronatijd echt heel erg moeilijk. Ik ben er doorheen gekomen, dat is gelukt, maar balen doe ik wel. Je bouwt in 4 jaar tijd echt wel wat op, liep met plannen rond voor het pand, net als voor de achtertuin. Die plannen liggen nu op de stapel voor ‘als alles weer is een beetje beter is’. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor mij, het heeft er bij veel ondernemers ingehakt.’

‘Het lekkerste uit mijn assortiment jeetje… ik eet echt alles, maar dan ook écht alles! Vanaf dag één staat Heavenly Healthy, het broccolibroodje op de kaart, en dat is ook echt het enige broodje wat er nooit meer is afgegaan.’

‘Mijn inspiratie voor het bakken haal ik overal vandaan, maar het moet wel anders zijn dan normaal. Geen broodje gezond of een broodje kaas. Het bakken van de zoetigheden is hier echt gegroeid. Toen ik hier begon had ik drie taartjes, twee gewone en een dag- of weektaart. Een mens moet ergens beginnen nietwaar?’ 😅

‘Inmiddels is dat bakken behoorlijk uitgegroeid, met name het glutenvrij, dat is echt wel een dingetje geweest hoor. Ben er zelf niet zo van, ben er ook niet mee opgegroeid. Ik had een glutenvrij broodje en een gebakje. Dan merk je ineens dat mensen daar toch wel heel erg op gaan reageren. Als je je er dan in verdiept is het feitelijk helemaal niet moeilijk, je vervangt het een door het ander zeg maar. Op een gegeven moment heb je alle soorten meel in huis, en dan leef ik mij qua receptuur creatief uit en heb je ineens weer een heel ander soort iets. Zo is dat glutenvrij dus echt tot iets groters uitgegroeid. Nu is bijna alles, op mijn Bastognetaart na, echt glutenvrij ja. Iedereen kan het eten, dat is het allerbelangrijkste natuurlijk.’

Brocante

‘Mijn moeder heeft veel affiniteit met brocante, dat heb ik echt van haar. Mijn brocante haal ik werkelijk waar overal vandaan. Dan plan ik een paar dagen in, ga ik op pad en zorg ik dat de voorraad brocante weer op peil is in de lunchroom. Doe best veel via Marktplaats, maar er zitten inmiddels ook een paar vaste adressen bij waar ik dan eens in de zoveel tijd bij langs ga.’

‘Jij zegt net dat je die schilderijen hier zo mooi vindt, die hebben toevallig lange tijd in het Watersnoodmuseum gehangen. De lijsten, en de krantenknipsels die Paula Ruyssenaars hiervoor heeft gebruikt, komen uit boerderijen die in 1953 zijn ondergelopen tijdens de watersnoodramp. Daar heeft Paula dus kunstwerken van gemaakt.’

‘Ja, ik weet precies welke werken je bedoelt die nu in het Watersnoodmuseum hangen, die zijn best van formaat, ze heeft ze laten zien! Ze heeft ook kleiner werk gemaakt, dat komt ook weer hier te hangen. Het is heel bijzonder en apart wat ze maakt.’

Deze schilderijen zijn afkomstig van de tentoonstelling ‘LITTEKENS’, alleen de naam is al beladen, het is geen vrolijke kunst natuurlijk. Maar ik krijg er zoveel respons op, dat vind ik ook zo leuk voor Paula. Zelf vind ik ze erg mooi, het past hier ook.’

‘Grappig om te horen zijn de reacties van mensen op kunstwerken die hier hangen, of ze vinden het iets, of ze vinden het niets.’ 😂

Zierikzee

‘Het mooiste aan Zierikzee jemig… het is een cliché als ik zeg dat het Raf’s lunchroom is, want dat is het wel voor mij. Als ik hier binnen in dit pand aan het werk ben, dan beantwoord dat helemaal aan mijn gevoel van ‘mijn eigen zaak in Zierikzee’. Daarnaast zijn het vooral de mensen in Zierikzee, die zorgen echt dat je je hier thuis voelt, het Zierikzee-gevoel geven.’

‘Waarom mensen zouden moeten overnachten in B&B de Oude Haven? De kamers zijn belachelijk mooi! Ben héél trots op mijn ouders dat ze dit zijn gaan doen. Eigenlijk is het hele idee van een lunchroom combineren met brocante afkomstig van mijn moeder. Het was mijn moeder die destijds tegen mij zei ‘waarom combineer jij die twee niet? Goed advies van je moeder moet je altijd opvolgen nietwaar?’ 😉

Volg jij Raf’s lunchroom al op Facebook en Instagram?