Meat Me | Remco Muste (49) & Miranda Nieuwenhuijse (46) | Banninklaan 6 | Zierikzee

Remco: ‘Nooit weggeweest uit Zierikzee, in de zin van verhuizen dan hè😉Geboren en getogen aan de Lammermarkt. Ik hou van de oudheid van Zierikzee, het stadje op zich is gewoon een monument, écht te gek.’

Miranda: ‘Ik was één jaar oud toen mijn ouders besloten vanuit Middelburg naar Zierikzee te verhuizen. Ik sluit me eigenlijk helemaal aan bij Remco wat Zierikzee betreft. Een heel mooi nostalgisch plekje vind ik de voormalige vismarkt, en de Oude Haven. Het is uiteindelijk datgene wat we in andere steden ook opzoeken.’

Aan de slag

Remco: ‘Rond mijn 17e van de LTS afgegaan en aan de slag gegaan. Verder leren had ik weinig zin in. Zo werd ik dus dakdekker in Haamstede, gevolgd door 1,5 jaar in het natuursteen (badkamers, vloeren etc.), aansluitend 18 jaar bij Delta Energie als werkvoorbereider/opzichter in de aanleg van glasvezel door heel Zeeland, en bij Saman als projectleider in de zonnepanelen. Al met al dus 28 jaar in de techniek werkzaam geweest, ik had nog nooit iets met de horeca gedaan.’

Miranda: ‘Na afronding van de MEAO zijn we gaan samenwonen en ben ik bij de Rabobank gestart. Daar werk ik nog steeds, afgelopen februari alweer 25 jaar.’

Barbecueën

Remco: ‘Iemand jarig binnen de familie of de vriendenclub? Je trof me altijd achter de barbecue aan. Regelmatig werd ik voor barbecueklusjes gevraagd. Op een bepaald moment zeiden mijn oom en tante ‘je hebt zoveel voor ons gedaan, lijkt zo’n Kamado je nou niks?’

‘Daar had ik wel oren naar. De Kamado kwam er, gevolgd door een Weberboek met low&slow gerechten waarvan ik dacht ‘die mensen zijn gek die dat doen!’ 😂 Gewoon lekkere simpele dingetjes maken, maar elke keer weer kwam dat pulled pork recept voorbij met een gaartijd van 8 tot 10 uur…Toch maar is gaan proberen. Op een zondagochtend om 5 uur ’s morgens de barbecue aangestoken, een hobby ontstond. En ja, de buren vooraf ingelicht.’ 😂

Meat Me

Remco: ‘Of ik nu bij Delta of Saman werkte, met grote regelmaat liet ik aan collega’s zien wat ik allemaal aan low&slow gerechten maakte. Ze vonden het prachtig, en toen kwamen de vragen… Kan ik spareribs bij je kopen? Joh, over twee weken ben ik jarig, zou je dan wat pulled pork en spareribs bij me kunnen maken? Het prille begin zeg maar, met nog geen greintje ervaring.’

‘Toen ik zonder werk kwam te zitten vroeg Miranda wat mijn plannen waren? Ik wist het eigenlijk niet zo goed, waarop zij opperde “je vindt barbecueën toch zo leuk? Ga daarmee aan de slag, je hebt nu geen werk dus mooi de tijd om het uit te proberen. Lukt het niet, zoek je weer wat anders toch? Lukt het wel, dan is dat supergaaf en doe je iets met heel veel passie en plezier.” Meat Me was geboren.’

Vanuit huis naar nieuwe locatie

Remco: ‘Ontzettend blij met de locatie waar we nu gehuisvest zijn! Thuis onder de overkapping begonnen, in de schuur een koelkast neergezet en de ruimte in onze keuken in beslag genomen. Dat klinkt allemaal leuk en idyllisch in het begin, maar dat wordt op een gegeven gewoon te gek in je wasbakje.’😂

‘We hadden nog een plekje over achter in de tuin van zo’n 5×6 mtr en hebben daar toen een horecakeuken gezet. Daar kon alles in: de barbecues, de koelkasten en werd dat mijn werkplek. In principe deden we alleen maar gegaard vleesverkoop aan horeca en particulieren. Al snel kwamen er weer nieuwe vragen zoals ‘verkoop je ook houtskool?’ Nee, eigenlijk niet, maar is wel een leuke toevoeging om erbij te gaan doen. Zo kwam houtskool erbij, alsook accessoires die bij het barbecueën horen. Een webshopje ontstond.’

Miranda: ‘Tijdens de coronaperiode zijn we niet in problemen gaan denken, maar hebben we juist geprobeerd nieuwe kansen te vinden. We zijn alle producten gaan voorgaren, dan terug koelen en vervolgens gaan vacumeren. Dat hebben we op de webshop gezet met de tekst erbij dat men het zelf thuis in de oven, of op de barbecue, kon afmaken. Geen mens kon een kant op toen, restaurants dicht en er was vrijwel nog geen afhaal. We kregen het er goed druk mee, héél erg druk zelfs! Was superleuk voor onze naamsbekendheid. Langzaamaan begon Meat Me te groeien.’

Remco: ‘Klein begonnen en stapje voor stapje kijken wat wel werkt, en wat niet. Gewoon voorzichtig aan. Het is maar een eiland hè, als je het een of twee keer fout doet, kan het hard gaan.’

Workshops

Remco: ‘Ja, we maken gebruik van verschillende pitmasters. Ik kan wel barbecueën, maar lesgeven of uitleggen is toch weer een hele andere tak van sport. Het barbecuewereldje is een fijn wereldje, echt waar. Men is oprecht geïnteresseerd in waar je mee bezig bent, en kennis willen ze graag delen.’

Miranda: Daarbij komt dat we ook een divers aanbod willen aanbieden. We willen ook laten zien dat barbecueën niet alleen maar die grote stukken vlees zijn, of slechts een zomeractiviteit is. Juist het hele jaar door, ongeacht het seizoen! Je hebt vuur, je hebt warmte dus eigenlijk kun je alles maken toch?’

‘Of je dat nu doet op een Kamado, een pelletgrill of op open vuur. We willen tijdens zo’n workshop ook alle barbecues aan hebben staan, zodat men zelf kan kiezen waarmee men op dat moment wil werken. Er wordt ook een workshop gegeven door een vrouw, Yakiniku. Zo laten we zien dat barbecueën niet alleen een mannending is.’

Catering

Miranda: ‘We krijgen ontzettend veel aanvragen voor catering. We hebben dit jaar al een aantal keer ‘nee’ moeten verkopen, simpelweg omdat we vol zitten.’

‘Vorig jaar zijn we voor het eerst met Jeremy Vermolen op stap geweest, vooral bekend van De Grote Tuinverbouwing en de BBQ Battle. Hij had al eerder een evenement gedaan voor een elektronica groothandel die door het hele land zit. Die groothandel nodigt één keer per jaar al hun klanten en vertegenwoordigers uit om met elkaar in contact te brengen. Meat Me is dan samen met Jeremy zeg maar het lokkertje met een complete barbecuecatering. Dat was vorig jaar voor het eerst en komen we in Drachten, Alkmaar, Breda, Enschede, Helmond, Apeldoorn, Rotterdam etc. Gisteravond hebben we de laatste barbecuecatering van dit seizoen voor hen gedaan in Roermond. Een hele mooie samenwerking, waar we ontzettend blij mee zijn.’

Havendagen Zierikzee

Remco: ‘Het was in één woord fantastisch, maar kei- en keihard werken! Drie jaar geleden hebben we het ook gedaan met Robbert van Café De Biet. Toen hadden we die smoker gehuurd, die we inmiddels zelf hebben laten maken. Die smoker wordt zoveel gefotografeerd!’

‘Nu heeft Robbert ons een eigen plekje op het Ibietzaplein gegeven, de rest hebben we zelf geregeld. Vermoeiend en zwaar, maar wat hebben we genoten! Je duikt uiteindelijk, nadat je alles hebt schoongemaakt, tegen half 4 ’s nachts je bed in. De wekker loopt om half 8 af en dan ga je weer inladen, smoker aan om 10 en om 12 uur gaan we weer open. Pulled pork moet je sowieso al twee uur van tevoren opwarmen. Maar hoe je het ook went of keert, de Havendagen zijn een echt een fantastisch Zierikzees feessie! Fijn dat het weer kan.’

De toekomst

Remco: ‘De komende drie maanden gaan we de workshops doen, dat is dus eigenlijk het laagseizoen (voor- en najaar) van de catering. Ook de webshop willen we laten groeien. Een grote toekomstwens is dat Miranda bij mij komt werken, dus we zullen zeker ons best moeten blijven doen. Dat is nog een spannende stap, een die je niet zomaar zet. Ik werk ook nog 2 dagen in de week bij Saman als zzp’er. Je kunt nog terugvallen op die vastigheid. De toekomst zal het leren, Miranda en ik gaan er in ieder geval met heel veel inzet, passie en plezier tegenaan!’

Blijf op de hoogte van Meat Me via Facebook en Instagram!

Meat Me, Banninklaan 6a, 4301 NN Zierikzee | tel.: 06-41377058