Katten van Kats

Kats – Noord-Beveland

Op iets meer dan 13 km fietsen vanuit Zierikzee ligt het plaatsje Kats op de zuidoostelijke punt van het eiland Noord-Beveland. Eerst natuurlijk even die prachtige Zeelandbrug van 5.022 meter overfietsen, waarmee je al bijna de helft van de fietstocht heen erop hebt zitten 😉 Ondertussen heerlijk genieten van het uitzicht over de prachtige Oosterschelde, waar op deze dag weer volop vissers-, zeil- en rondvaartboten aanwezig zijn.

In de Middeleeuwen werd Kats anders genoemd, namelijk Suburchdike; het zou nauwe banden met Souburg hebben gehad, en moet een welvarend dorp zijn geweest. Het verdronk bij grote overstromingen op Noord-Beveland. In de 17e eeuw ontstond het huidige dorp Kats (Catz).

Een lieflijk klein dorpje, zo’n 450 inwoners, met een opvallend aantal kunstenaars die hier de rust en inspiratie voor hun werk vinden. Er hangt een gezellig en vriendelijk sfeertje in de lucht hier.

Waar je niet om heen kan kijken zijn de mobiele kranen in de werkhaven van Kats. Deze beeldbepalende kranen zijn ingezet bij de bouw van de brugelementen voor de Oosterscheldebrug (de latere Zeelandbrug).

De Katten van Kats

Mijn nieuwsgierigheid om naar Kats te fietsen werd eigenlijk geprikkeld door ‘de katten van Kats’. Op Omroep Zeeland had ik er weleens over gehoord, nu zelf maar is gaan kijken.

Je wordt niet teleurgesteld, want wat een leuk en grappig gezicht is dat zeg! Overal waar je kijkt zie je houten katten, die naar ieders wens beschilderd of beplakt zijn. In vensterbanken, voortuinen, schuren zelfs tot in het bushokje aan toe tref je katten aan. De twee rode katten die in het bushokje aanwezig zijn, doen wel heel erg sterk aan de rode ‘je-weet-wel kater’ van Jan Jans denken.

In de Knutselschuur worden deze katten door Rudy van Buynder uitgezaagd. Een kat kost € 5,- en de opbrengst ervan komt ten bate van de Katse kerk. Het initiatief is ooit door drie heren genomen, maar nu was Rudy toevallig aanwezig. Een aardige Belg die via wat omzwervingen in Kats terecht is gekomen, en niet meer is weggegaan. We hebben gezellig staan praten terwijl op de achtergrond de Belgische zanger Raymond van ’t Groenewoud zijn ‘Je veux de l’amour’ speelde. Dat had overigens verder niets met Rudy en mij te maken 😉

In de Knutselschuur maakt Rudy nog véél meer leuke dingen. Zijn nieuwste project is een messenrek uit hout naar het voorbeeld van de mobiele kranen van Kats.

Het vogelhotel

Nog even doorgefietst naar de jachthaven van Kats, waar we een prachtig hotel met onwijs veel kamers aantroffen. Niet voor mensen, maar voor de vogels. Vele tientallen vogelhuisjes versieren de boomstam aan de Molstraat. Zeventig populieren werden hier in het verleden gekapt. Acht stammen bleven staan ter oriëntatie, als broedplaats voor vleermuizen en als onderkomen voor de specht.

De Zeeuwse Rozentuin

Op de terugweg, net buiten Kats, een stop gemaakt bij de Zeeuwse Rozentuin. Deze prachtige kwekerij heeft de grootste sortering rozen en clematis van Nederland. De landschapstuin is zo’n 5 hectare groot waar regelmatig evenementen worden gehouden. Het jaarlijkse hoogtepunt is de driedaagse fair. Nu maar hopen dat we volgend jaar weer van dit soort evenementen kunnen genieten.

Met een Katse kat en twee rozen in de fietstas op Zierikzee aangegaan. Echt een leuke tocht om te maken, en het aantal kilometers is prima te doen (+/- 30).

Kats bezoeken? Ik zou het zeker doen! Ook als je niet van katten houdt…😉

 

Meer foto’s van Kats zijn te zien op de gelijknamige Facebookpagina https://www.facebook.com/groetenuitzierikzee

Groeten uit Zierikzee is ook te volgen op LinkedIn en Instagram.