KanoZee | John & Elvira de Vlieger, Bagijnestraat 40 | Zierikzee

Van het eiland?

John: ‘Jazeker, geboren in Zonnemaire, heel kort gewoond. Tot mijn 13e in Dreischor, tot mijn 23e in Burgh-Haamstede en vanaf mijn 24e in de prachtige stad Zierikzee. Al iets meer dan kwart eeuw dus.’ 😊

Elvira: ‘Ik ben geboren op Haamstede, daar heb ik John ook ontmoet. Samen zijn we in 1993 in Zierikzee gaan wonen.’

John: ‘Mijn ouders hadden een horecabedrijf (Hotel Bom in Burgh-Haamstede). Na de middelbare school heb ik een horecaopleiding gevolgd. Hoewel eigenlijk niet echt mijn ‘stiel’ rol je daar bijna automatisch in. Al zeg ik het zelf, ik kan wel aardig koken.’ 👨‍🍳

‘Van lieverlee ben ik echter de technische kant opgegaan, dingen met mijn handen maken en bouwen zat altijd al in me en gaan als vanzelf. Ik leerde mijn kapstertje Elvira kennen, ook zij bleek niet echt te voelen voor een leven in de horeca. De keuze lag dus voor de hand, het werd geen horeca maar een meer technische baan.’

KanoZee

John: ‘Tsja, dat is ontstaan uit een passie vanuit mijn jongste jeugd. Ik wilde altijd al graag varen maar mijn ouders dachten daar anders over. Zij hadden het bovendien vaak druk, dus meer als een opblaasboot is er toen niet gekomen 😂 Máár… jaren geleden samen met een vriend die in de watersport ging werken regelmatig gaan varen en, met het oog op de steeds groter wordende boten, ook mijn vaarbewijzen gehaald.’

‘De volgende stap moest natuurlijk een bootje voor onszelf zijn, en dat kwam er… het had echter géén motoren en ook géén zeilen… het werd een kajak! Die 1e kajak bleef niet lang alleen, het werden er al snel meer. Na een ontmoeting met wat mensen uit de handel kwam ook de ondernemer in mij boven drijven. Zo ontstond KanoZee, een bedrijfje waarmee we, naast ons gewone werk, heerlijk onze hobby met passie uit kunnen dragen en de leukste bootjes kunnen verkopen. Onze klantenkring is inmiddels afkomstig uit heel Nederland en België. Onze inkoop doen we internationaal in bijvoorbeeld Duitsland, Zweden, Denemarken, Finland en binnenkort ook Engeland. Het internationaal bezig zijn is fantastisch leuk.’

Go with the flow aan het Havenhoofd

John: ‘Als het heel rustig weer is, en het water vlak, dan laat ik mijn kajak regelmatig gewoon even drijven, hij gaat dan zijn eigen weg op de stroom. Bij obstakels in stromend water ontstaan wervelingen en keerstromen in het water, dat is bij de dammen en ondieptes in de Oosterschelde niet anders. De eb en vloed stromingen in combinatie met wind goed leren ‘lezen’ is belangrijk voor veilig en comfortabel kajakvaren. Zonder die kennis en ervaring zeker niet zomaar alleen met een kajak de Oosterschelde opgaan alstublieft.  De Oosterschelde is vóór Zierikzee een kleine 50 meter diep en stroomt flink hard, als ik zelf ook maar enigszins twijfel ga ik niet.’

‘Mijn dagelijks werk kan soms redelijk druk zijn en soms ook wat stress opleveren. Op het moment dat ik hier de haven uitvaar, dan is dat dus helemaal weg joh 🙂 Ik heb dat gewoon nodig, ik moet dat écht doen. Heerlijke, en soms broodnodige, ontspanning.’

‘Bijvoorbeeld een paar weken geleden, prachtig weer en met nagenoeg vlak water was ik er weer lekker even uit. Ik lag midden op de Oosterschelde, ongeveer halverwege de Zeelandbrug dus zo’n 2,5 km uit de kust. Op dat moment hoorde ik helemaal niets, echt prachtig die stilte! Op een gegeven moment hoor ik echter bij Colijnsplaat een hond blaffen en even later hoor ik zijn baas hem roepen. Geluid over water draagt ver, zelfs ruim 2 km is dus geen enkel probleem. Het ervaren van de stilte en de natuur, in combinatie met die verre geluiden, maakt het gevoel heel bijzonder, het geeft op de een of andere manier een bepaalde rust. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven, maar het is in ieder geval buitengewoon prettig.’

Geen kajakverhuur

‘Kajaks verhuren (een vraag die we vaak krijgen) doen we overigens niet. Ik zal ook nooit iemand zomaar alleen de Oosterschelde op laten varen. De haven en het kanaal zijn daarvoor een mooie buffer, tegen de tijd dat we bij het Havenhoofd zijn heb ik wel gezien wat iemand wel of niet kan, daar zijn eigenlijk maar een paar peddelslagen voor nodig.’

Vakantie

Elvira: ‘We kamperen hier vlakbij, hebben al een tijdje een vaste campingplaats op Kortgene. We zijn daar bijna ieder weekend als het kan. We zitten direct aan het water van het Veerse Meer waar je perfect kan varen. Hier op de Oosterschelde kan het soms gevaarlijk zijn, maar daar is het reuze veilig.’

‘Ik vind het al heel wat dat ik John over de Zeelandbrug heen heb gekregen, liefst is hij gewoon lekker hier. Maar dan heb ik geen vakantie 😉 Gewoon lekker eruit, even van thuis weg om ook de dagelijkse ‘sleur’ te doorbreken. John rijdt dan af en toe even op een neer voor een afspraak voor KanoZee.’

John: ‘We hoeven niet perse ver weg, het winkeltje draait natuurlijk ook gewoon door. We hebben geen vaste openingstijden en werken dus puur op afspraak. Als je een afspraak maakt heb je ook tijd voor een klant. Het is ideaal, want zo plan je dus ook je eigen vrije tijd in. We hebben natuurlijk ook beiden gewoon ons werk naast KanoZee.’

Elvira: ‘Op het Veerse Meer kajak ik ook, maar dan in een Hobie. Dat is een kajak met trapaandrijving en heb je dus ook je handen vrij. Ik ga jou Petra dit voorjaar een keertje meenemen met een Hobie, dan kun je eens foto’s maken vanaf de waterzijde. Vind ik echt superleuk met de Hobie op het water te zijn. Peddelen is zo’n specifiek iets. Als je goed peddelt kun je met weinig kracht vooruitkomen, een vriend van ons is mij dat nu aan het leren. Tot die tijd hou ik het veilig op het Veerse meer.’ 😉

‘Ik hoef dus niet echt gelijk onder die Zeelandbrug te liggen 😅 Maar als het weer het toelaat, zwemvesten aan (altijd op de Oosterschelde) en je ligt dan onder de Zeelandbrug… reuze imposant!’

Koning Kajak is?

John: ‘Jeetje! Er is zoveel moois, ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Bijvoorbeeld De Skim’s, die worden in Finland hand gebouwd en daarom kun je ze geheel naar eigen wens laten uitvoeren. Zo’n boot kost ongeveer € 3.400,- en vaart écht subliem. Ze worden meestal ook niet zomaar gekocht, dat is echt een proces. Iemand die zo’n boot koopt komt niet zelden meerdere keren langs om proef te zitten en te varen.’

‘Er zijn ook grote verschillen in de boten, de een is van polyester, de ander van polyethyleen en elke boot heeft zo zijn kwaliteiten. KanoZee is bijvoorbeeld ook heel erg bekend door onze deelbare kajaks, die ideaal te vervoeren en op te bergen zijn en ook nog eens geweldig varen. We hebben dus van alles, zowel voor beginners als voor ervaren vaarders.’

‘Een bijzondere polyethyleen kajak die ik wel even extra aandacht wil geven is ontworpen door iemand die al heel erg lang vaart. De ‘Whisky’ van Nigel Foster (Seattle en 67 inmiddels) is een vijf meter zeekajak. Nigel heeft al diverse kajaks ontworpen en gebouwd. Varen met deze kajak is heel speciaal. Hij is superstabiel, stuurt erg goed en met de juiste techniek kan je hem dan ook gemakkelijk precies op het plekje krijgen waar je hem hebben wilt. Je kan er snel of rustig mee varen op vlak water, of heerlijk spelen in water met grote golven.’

‘En dan die vaartechniek… Je moet dat uiteraard leren, op het moment dat je begint is alles wat onwennig, wiebelig en een beetje vreemd. Hoe meer je jezelf ontwikkelt, hoe zekerder je wordt, hoe beter je ermee overweg kan. Zeker zo belangrijk als het varen is leren wat te doen als je in het water beland, jezelf en collega vaarders kunnen redden is van levensbelang!’

‘Een deel heb ik mezelf aangeleerd, er zijn uiteraard clubs en cursussen, en er valt natuurlijk van het internet te leren, maar het meeste heb ik zelf toch wel geleerd van de man die de ‘Whisky’ bedacht heeft. Nigel is hier nu twee keer geweest voor het geven van kajaklessen, in de zomers van 2018 en 2019 en ja.. dat was geweldig! Dan leer je in een aantal dagen zó ontzettend veel, kajak varen doe je met heel je lijf, van je tenen tot je kruin.

‘Op verzoek van Nigel zijn we in augustus 2019 nog naar een kajak treffen in Zweden geweest, daar heb we samen langs de rotskust gevaren op de hoge deining van het Skagerak. Dat ‘Rockhoppen’ daar was een fantastische ervaring! Zijn bezoek in 2020 kon helaas niet doorgaan gezien de huidige situatie, wellicht lukt het in 2021 wel weer.’

‘Natuurlijk maak ook ik nog regelmatig foutjes hoor. Ik heb het hier aan het Havenhoofd ook weleens gehad, bijvoorbeeld in december 2019. Best wel wind, best wel golven. Op een gegeven moment komt er een mosselkotter en denk ik… da’s mooi! Achter die kotter aan heb je dan namelijk een leuke golf om wat op mee te surfen. Al spelend  kom ik wat dichter bij het Havenhoofd en ik denk nu is het klaar, mooi geweest.’

‘De golf was nagenoeg uitgedoofd en ik lette heel even niet op, komt die golf toch nog heel even terug… Tsja, toen was ik iets te dicht bij de keien, dus werd het zwemmen en opnieuw in de kajak klimmen. Zonder oefening moet je dit soort dingen echt niet doen.’

Merchandise

John: ‘Tof hè! Jouw foto is de basis geweest voor het ontwikkelen van onze merchandise. We hebben op dit moment t-shirts, sweaters en hoodies. Sandor van Studio Boktor hier in Zierikzee heeft de foto die tot het logo van KanoZee heeft geleid samen met ons aangepast, en er een printbaar ontwerp van gemaakt. Als vanzelfsprekende vraag van ons is de door Boktor geleverde kleding gemaakt van organisch katoen en heeft het ook een Fair Wair keurmerk.’

Elvira: ‘Die kleuren allemaal, daar wordt je toch helemaal vrolijk van? Een ander ziet dit echt als logo natuurlijk, maar ik zie dat het John is. Zijn houding in die kajak, ik haal hem er zo uit.’

‘Het ziet er naar uit dat de kleding met het KanoZee logo ook in de verkoop komt, er ligt namelijk al een lijstje met bestellingen.’ 😉

Zierikzee | Schouwen-Duiveland

Elvira: ‘Ik wil hier niet meer weg. Zolang ons werk hier is, het is zo vrij en lekker. Onze oudste woont inmiddels in Utrecht, en natuurlijk gaan we er zo nu en dan naartoe. Een dagje, en dan weer terug naar de basis in Zierikzee.’

John: ‘Er hangt hier gewoon een goede vibe en een lekkere sfeer. Iedereen groet elkaar, je hebt zo een praatje. Mensen staan hier open voor elkaar, maakt niet uit waar je vandaan komt of welke taal je spreekt.’

Elvira: ‘Er zijn zoveel verschrikkelijk mooie plekken, het maakt niet uit waar je naar toe gaat op het eiland. Nu is het lekker rustig, maar straks zó fijn als al die mensen weer komen. Daar kijken we echt naar uit.’

John: ‘Ik ben er ook in opgegroeid natuurlijk, je mist het echt als de toeristen er niet zijn. Ja, dan is het druk dat klopt, maar het is ook onze boterham. Direct of indirect hebben we daar allemaal profijt van. Heel belangrijk voor het eiland.’

Alle informatie over KanoZee is te lezen op: https://www.kanozee.nl/

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg KanoZee op Facebook en Instagram.