Jeanette Verkerke | Pension B&B KlaasVaak, Nieuwe Bogerdstraat 24 | Zierikzee

Pand stond op slooplijst

‘We zijn in maart 2019 gestart met Pension B&B KlaasVaak. Daarvoor was het 20 jaar in handen van de vorige eigenaren. Die hebben dit pand als een ruïne gekocht, de klimop groeide door het pand heen. Ook stond het pand op de lijst om gesloopt te worden en de vrijgekomen oppervlakte zou bij het parkeerterrein hiernaast betrokken worden. Zij hebben dit prachtige pand gered en helemaal in goede staat terug gebracht. Uiteindelijk wilden zij wat dichter bij de kinderen gaan wonen, en zijn naar Rijswijk teruggekeerd. Mijn man komt ook uit Rijswijk, ik ben geboren Amsterdam maar getogen in Zierikzee.’

‘Vanaf 1972 heb ik in Zierikzee gewoond. Mijn familie zijn Zeeuwen, ook mijn grootouders. Onze familie is over het hele land uitgewaaierd, ik heb zelfs familie op Terschelling wonen. We zouden dus zomaar kunnen gaan ‘eilandhoppen’.

‘Eenmaal de leeftijd van 16 jaar bereikt wilde ik zo snel mogelijk van het eiland af. Rotterdam daar moest je zijn, en heb ik als student een tijd gewoond. In de tijd dat ik in Rotterdam woonde, zo’n 10 jaar, werkte ik bij mijn studie bij TV Rijnmond als visagiste. Ik heb regelmatig als eerste de weersvooruitzichten mogen vernemen 😉, Ed Aldus zat regelmatig voor de visagie bij mij in de stoel.’

Terug naar Zeeland

‘Later zijn we in de eerste fase van R’dam-Nesselande gaan wonen, leuk geweest maar het werd gewoon té druk. Mijn man vond dat al helemaal niet prettig. We hebben toen nog een tijdje met het idee gespeeld om naar Portugal te emigreren, tótdat we bedachten dat je ook kan ‘emigreren’ in je eigen land, en zijn in Ouwerkerk ge- en beland. Midden in de polder, een prachtige oude boerderij met veel rust, natuur en wijdsheid om ons heen. We hebben hier met zoveel plezier gewoond. Uiteindelijk werd het voor mij té stil, we hebben drie kids en ik zei weleens gekscherend dat ik de letters ‘mamma-taxi’ op mijn auto kon laten plakken.’

‘Ons hoofdbedrijf is duikcentrum Moby Dick wat in Rotterdam is gevestigd, en vertegenwoordigen we met Joy2Dive het duik- en snorkel merk SEAC. Hiermee verzorgen we de communicatie tussen Italië en hier. Mijn werk daarin is vooral het administratieve, maar van huis uit ben ik geschoold als kapster en visagiste. Administratie is niet echt creatief en juist dat begon ik zo te missen. Ik was toe aan iets anders. Drie jaar geleden heb ik het roer omgegooid en ben ik spontaan een strandtent binnen gestapt. Dat was bij ‘De Branding’ in Renesse. Gevraagd of ze nog personeel konden gebruiken. Dat bleek het geval en voor ik het wist draaide ik binnen het team mee. De eerste paar dagen waren best zwaar en was ik helemaal opgebrand, maar als je dan eenmaal je draai en het ritme hebt gevonden…fantastisch! Ik heb hier echt een geweldige tijd gehad.’

Toen kwam KlaasVaak op ons pad… Ik wilde weg uit de polder, wilde het liefst middenin de drukte gaan wonen. Dit pand kwam te koop, best wel groot ja… Samen gaan kijken, de grootste weerstand van mijn man was dat hij nergens kon parkeren. Zoals een ieder hier weet hanteert Zierikzee een autoluw centrum. De grote verrassing kwam nog toen bleek, dat wij aan de achterzijde de beschikking hebben over eigen parkeerplaatsen. Gezien de rust en ruimte die we gewend waren bij het huis in Ouwerkerk, is het ook heerlijk dat we hierachter een grote stadstuin hebben. Ik zeg altijd ‘we wonen in de Kalverstraat van Zierikzee 😉’.

‘Het pand was hier en daar in de loop der jaren toch ernstig gedateerd, we wilden het een en ander aanpakken. Dan heb je ook nog eens gelijk 9 gasten, die stonden al geboekt bij de vorige eigenaren. Hoe ga je dat doen denk je dan? We hebben de Amsterdamse gasten in onze privé keuken mee laten eten. Die waren al helemaal blij dat ze hier konden zijn, en zo vingen wij aan met de restyling van de voorkamer wat nu de ontbijtkamer is geworden. We zijn gaan draaien en verbouwen. Gelijk met de ontbijtkamer ook de gang aangepakt en vorig jaar september zijn we tijdelijk dicht gegaan. We hebben toen een heel scala aan opknapwerkzaamheden uitgevoerd w.o. schilderwerk, nieuwe vloerbedekking, nieuwe bedden en niet te vergeten de styling. Op maan- en dinsdag ben ik normaliter dicht, het gezin en de huiselijke beslommeringen vragen ook om aandacht.’

‘De doelgroep van KlaasVaak is een beetje aan het veranderen, we hebben veel boekingen en eerlijk gezegd zitten we altijd wel vol. Reserveringen gaan via onze eigen website en daarnaast staan we nog op bedandbreakfast.nl.’

Zierikzee

‘De vintage- en snuisterijwinkeltjes passen perfect in de mooie oude pandjes van dit stadje. We hebben de toeristen hard nodig nu. Laten we hopen dat het snel weer goed komt. Wij zijn eigenlijk gelijk dicht gegaan. Door onze bedrijfsmatige communicatie met Italië voelden we al narigheid aankomen. Je moet mensen niet de gelegenheid geven hiernaar toe te komen. Het is niet alleen mijn bedrijf, het is ook ons huis. Later kwam de verordening van Zeeland om alles dicht te houden, daar zaten wij dus al goed mee. Alles wat geboekt stond is geannuleerd. Onze dochter, die in Den Bosch studeert en op kamers woont, is voorlopig ook weer thuis.’

‘Ons straatje, Nieuwe Bogerdstraat, vind ik het mooist. Als ik de voordeur uitstap en ik kijk naar links zie ik het ‘visslopje’. Rechts zie ik de haven. Beide zijden vind ik prachtig. Ik hou echt van oude panden en gebouwen, in dit straatje zijn alle geveltjes anders.’

‘Op donderdag is mijn man vrij, en gaan we altijd in Zierikzee lunchen. Dat missen we nu echt. Zodra als het kan gaan we of in onze eigen straat weer lekker uit eten, of aan de haven. Lekker vis eten, ik kijk er nu al naar uit.’

‘Het leukste aan KlaasVaak is het contact met mensen. Na één seizoen kan ik al bijna een boek schrijven over de verhalen die ik heb mogen aanhoren. Alles blijft een kwestie van vooruit kijken, ook nu. Vanochtend mijn eerste reserveringen voor juni 2021 binnen, laten dat nou precies de data zijn waarop CAS wordt gehouden.’

📸 Dick van der Veer Fotografie