Hans Kik | DA Drogisterij & Parfumerie Kik, Appelmarkt 24 | Zierikzee

Ondernemen zit in onze genen!

“Mijn opa, Johannes Kik, begon in 1953 samen met oma een winkel in Burgh-Haamstede. Deze winkel is door mijn ouders later voortgezet. Halverwege de ’80-er jaren hebben zij in Zierikzee ook nog eens een zaak overgenomen, die van de familie Dubel die op de Dam zat. Mijn ouders runden de winkels ook echt samen, en konden onderling ook rouleren van wie staat waar in welke winkel.”

“In 2000 ben ik in de zaak gekomen. Ik had al eerder interesse getoond, maar mijn vader leek het een goed plan als ik eerst eens elders ervaring op deed. Zo kwam ik dus bij Dirk van den Broek terecht. Ik heb hier een fantastische tijd gehad en veel geleerd eerst als bedrijfsleider en later als regiomanager. Mijn ouders werden wat ouder en wilden wat gaan minderen. Dat is een lastige als zelfstandig ondernemer, dat is niet één, twee, drie geregeld. Dan denk je al snel aan opvolging of overname. Zo ben ik dus alsnog de zaak ingerold, en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad!”

Aan deze ‘stam’ tafel gebeurt het allemaal

De zaak hebben we recent verbouwd. We hebben op de parfumerieafdeling van de traditionele toonbankopstelling afscheid genomen. Hier is een prachtige presentatietafel voor terug gekomen. Aan deze ‘stam’tafel gebeurt het allemaal zeg maar. De klant kan er afrekenen, maar er kunnen ook diverse workshops aan gehouden worden, zoals bijvoorbeeld met make-up. Daarnaast is het voor de heren heerlijk aanschuiven als de dame op haar gemak iets wil uitzoeken, of van make-up advies voorzien wenst te worden. De klantenstroom is veranderd. Men komt bij ons voor een stuk winkelbeleving, echt iets uitzoeken en dan wil je niet over dozen heen moeten stappen. We hebben ook mooie luxe producten, richten ons prominenter op cadeau artikelen. Dat is iets anders dan dat je de dagelijkse boodschappen gaat doen. Daar hoort een mooie uitstraling bij. Mee gaan met het koopgedrag van de klant, maar zeker ook voor ogen blijven houden wat we zelf willen uitstralen. Je begrijpt dat de ‘stam’tafel nu niet echt zo inzetbaar is zoals we zouden willen, maar dat komt na corona helemaal goed.”

Kijken naar de oorzaak in plaats van symptoombestrijding

“Orthomoleculaire therapie, een moeilijk woord voor alles wat te maken heeft met de basis van gezonde voeding voordat de massaproductie op gang kwam. Ik ben gediplomeerd therapeut en kan mensen van goed bruikbaar advies voorzien. Mijn interesse ligt bij de vitamines en voedingssupplementen. Het gehamster van paracetamol begrijp ik totaal niet, net zomin als dat mensen bij spierkramp direct naar de pijnstillers grijpen. Ik zou dan juist een product als magnesium adviseren. Kijken naar de oorzaak in plaats van symptoombestrijding.”

“Het is fijn dat wij door de overheid zijn aangemerkt als vitaal beroep. Hierdoor hoefden wij de winkel niet te sluiten. Ook wij hebben het zwaar, heus, het is allemaal zo tegenstrijdig. Mooi weer, lege straten en terrassen. Het is een onheilspellend gezicht hier in Zierikzee. Zo weinig mensen als er nu rond lopen staat haaks op wat we normaliter voorbij zien komen. We hebben wel het geluk dat ons bedrijf uit twee pijlers bestaat: schoonheid en gezondheid. Onze twee schoonheidssalons die wij boven de zaak runnen, liggen uiteraard nu ook stil.”

Semi-isolement: eat, sleep, work and repeat

“Het is te hopen dat we na 28 april weer de gelegenheid krijgen om wat meer de touwtjes te laten vieren. Gezondheid gaat voor, dat is niet meer dan normaal. Het is niet alleen een economisch isolement, maar ook sociaal zit je in een soort van semi-isolement. Eat, sleep, work, repeat zeg maar.”

“Zodra het straks weer kan gaan we heerlijk uit eten! Lekker verse vis eten met vooraf een van mijn favorieten ‘scampi’s in roomsaus’. Als dan ook nog eens het zonnetje zou schijnen en we op een terras aan het water zitten, dan is er niks mooiers dan dat.”

“Zierikzee? Het allermooiste vind ik als je wandelt langs de oude en de nieuwe haven. Ik vind dat geweldige stukjes! Het contrast van de oude haven met zijn oude schepen voelt bijna als de middeleeuwen. Sla je de hoek om liggen daar prachtige moderne zeilschepen en jachten. Dat contrast vind ik gigantisch mooi om te zien.”

“Ook wij wensen iedereen een goede gezondheid toe, dat mag duidelijk zijn. We moeten het ook met z’n allen nog een tijdje volhouden. Met het mooie weer op komst, hoop ik dat dat ons allemaal gaat lukken.”

📸 Dick van der Veer Fotografie