Fred Deurloo | Uncle[s] Boardshop, Schuithaven 10 | Zierikzee

Geboren. Getogen. Vertrokken. Terug.

‘Ben op de Nieuwe Haven, naast de Banjaard geboren, in 1969. Na het doorlopen van de middelbare school vond ik het tijd om eens wat verder te kijken. Ben in Rotterdam naar de MDS (Middenstandsschool) gegaan. Van huis uit gingen wij vroeger op wintersport, van kleins af aan. Ik ben afkomstig uit de sport- en kleding wereld maar bij mij ontwikkelde zich snel de passie voor het surfen. Via het surfen en een stageplaats in een surfshop, kwam het snowboarden op mijn pad. Dat is eigenlijk tot de dag van vandaag altijd mijn sport gebleven.

‘Na de MDS en de stageplek in de surfshop moest ik nog in dienst. Twee jaar lang de wijde wereld over geweest met de marine, een hele mooie tijd! Je kon een leuke cent verdienen en tegelijkertijd ook sparen op zee. Eenmaal terug zocht ik een baan in Rotterdam om ervaring op te doen, dat was bij DAKA sport. Na een jaar vond ik het eigenlijk wel tijd worden om iets voor mezelf te beginnen.’

Terugkeer

‘Ik huurde een leuk klein pandje op de Dam 1. Gewoon is een jaartje aankijken en dan zie ik wel. Voor ik het wist zat ik er twee jaar, en bedacht me dat ik iets verder in de toekomst moest gaan kijken. Toen kwam het pand aan de Schuithaven 10 vrij. Het was een accountantskantoor, ik heb er een winkel van gemaakt en dat viel ook op bij de mensen. Na een paar jaar kwam het hoekpandje erbij. En voor je het weet ben je ineens 27 jaar actief…dat is best bijzonder tegenwoordig.

‘Terugkijkend een actieve jonge gast van 23 jaar. Misschien wel veel te jong om zelfstandig te worden, maar ik begon iets wat ik leuk vond. Afgeraden door banken en accountants. Er werd nog net niet gezegd ‘jij bent gek’ maar dat scheelde niet veel. Niemand hielp me, ik ben het uiteindelijk maar gewoon gaan proberen.’

Vrije tijd

‘Het advies om niet te beginnen stamt nog uit de tijd dat er vroeger drie reguliere sportzaken in de binnenstad zaten. Maar ik verkocht geen voetbalschoenen, hockeysticks, tennisrackets. Ik verkoop vrije tijd, omdat ik zelf een vrijetijdsliefhebber ben. In het winterseizoen heb ik me wat meer op wintersport & snowboards georiënteerd, in het zomerseizoen wat meer op skate. Uiteindelijk is daar het vrijetijdsverhaal in gekomen van teenslippers, sandalen, shorts en werd onze doelgroep wel wat breder. De fietser, die bijvoorbeeld een petje nodig heeft, is nu eenmaal meer aanwezig dan het aantal skateboarders.’ 

‘Ik heb een zoon, inmiddels 20 jaar die werkt in de horeca op de Brouwersdam, onze ‘achtertuin’. Die heeft daar zijn draai wel gevonden in het maken van het ‘betere eten’. Niet alleen frietjes bakken, maar alles lekker, mooi en netjes verzorgd. Hij droomt er wel van om nog eens bij iemand als Sergio Herman in opleiding te kunnen voor het echt verfijnde werk. Hij doet het goed, ik kan trots op hem zijn.’

Zierikzee

UNCLE[S] Boardshop voelt als mijn huiskamer. Ik woon er niet, maar het voelt zo… Zo moet ik moet ook niet naar mijn werk, ik mag. De Brouwersdam heeft mij altijd getrokken door het surfen, de macht van het water, het weidse van het strand. Is misschien wel een van de mooiste plekken, daar kwam ik wel achter nadat ik 2 jaar bij de marine had gevaren. Heel veel van de wereld gezien, maar ook bedacht dat we hier nog niet zo slecht wonen, qua schoonheid, qua reinheid en qua drukte. Ik moet ook bekennen dat ik Zierikzee steeds mooier ben gaan vinden. Zulke mooie straatjes en panden, afijn de foto’s die jij (@groetenuitzierikzee) maakt, spreken boekdelen! Daar kom je eigenlijk ook pas op latere leeftijd achter, want als je jong bent wil je weg, dan wil je naar de grote stad… Ik ben terug gekomen, het is hier zó mooi en ben ik me heel erg van bewust.’ 

Ik woon op vakantie

‘Klanten wens ik vaak een ‘fijne vakantie en tot ziens’. De vraag die dan meestal wordt gesteld is ‘wanneer gaan jullie op vakantie?’. ‘Ik woon al op vakantie’ zeg ik dan. Die uitspraak is ooit ontstaan toen mijn zoontje op een bepaalde leeftijd kwam en zich afvroeg waarom er hier zoveel Duitsers waren. Heb hem uitgelegd dat zij hier op vakantie komen. Voor hem was vakantie weg met de auto of het vliegtuig, ergens anders heen. De uitspraak ‘hier op vakantie’ kon hij niet plaatsen, want hier is thuis. Ik heb toen gezegd dat ‘wij wonen hier op vakantie’Ik ga regelmatig naar de bergen voor de sneeuw. Terug heb je 8 of 9 uur gereden en dan rijdt je de Zeelandbrug op, de verbinding naar ons eiland. Zie ik daar mijn stad Zierikzee liggen met het bekende silhouet en dan denk ik ‘dit is het’

Corona 

‘Ik ben tijdens het corona tijdperk in eerste instantie open gebleven. Gewoon omdat ik me heel erg thuis voel op deze plek, ook omdat het fijn is om je ritme aan te houden. Na een dag of 4 kom je erachter dat het wel heel stil wordt, dan ga je plannen maken en dingen oppakken die er anders niet van komen. Van een magazijn tot kasten opruimen tot het schilderen. Thuis heb ik ook de nodige dingen aangepakt zoals de tuin. Ik heb er ook van genoten. Dankzij mijn meedenkende en goede personeel kan dat ook. Graag geef ik haar een extra dik compliment! We hebben samen een tandje minder hard gelopen, dan komt toch die vakantiesfeer weer naar boven. Een extra bakje koffie/thee drinken en genieten van ons leuke straatje, de Schuithaven. Lekker op het gemakje lunchen tussen de middag. Normaal is het rennen, vliegen en jakken en nu hebben wij ook onze rust gepakt. 

We hebben het positieve eruit weten te halen en de mooie momenten kunnen pakken.

📸 Dick van der Veer Fotografie