De Zeeuwse Schatkamer | Hans & Tanya Hakkenberg, Nieuwe Haven 1-3 | Zierikzee

Roots

Tanya: ‘Onze roots liggen in Rotterdam. Tien jaar geleden zijn we op het eiland Schouwen-Duiveland neergestreken in de plaats Bruinisse. We hadden kleine kinderen en ik was een tijdje niet aan het werk. Stil zitten kan ik écht niet, dus aan de slag met mijn hobby sieraden maken. Voor ik het eigenlijk in de gaten had was dat alweer een bedrijfje geworden, en maakte ik voor verschillende modewinkels de sieraden.’

Hans: ‘Ik had een groothandel in pannen, en allebei komen we uit de horeca. Op De Dam in Zierikzee had ik een tijdelijke Outletstore en dat liep prima. Inmiddels hadden we ons huis in Bruinisse verkocht, en speelden een beetje met het idee terug te gaan naar Rotterdam. Dat is er niet van gekomen.’

Het ‘sportieve leven’ in Zierikzee

Tanya: ‘Toen we destijds in Bru woonden, hadden we het plan opgevat dat we gingen sporten. Mensen die ons kennen en dit lezen, schieten nu al in de lach…Afijn, wij een sport abonnement hier in Zierikzee afgesloten. Kwamen we vervolgens vanuit Bru hier aanrijden, keken we elkaar aan en zeiden we ‘weet je wat, we gaan volgende week sporten, gaan we nu nog even lekker eten’ 🤣 Dan sloegen we af, niet richting sportschool, maar naar het Havenplein. Lekker ergens eten met een wijntje erbij. Uiteraard ook een toetje, want ja volgende week gaan we toch beginnen met sporten…’ 🤣

Hans: ‘We namen het er écht van, dat kunnen we trouwens nog steeds hartstikke goed’ 😊 Zierikzee vonden we altijd al een pareltje, we waren gewoon verliefd op dit stadje.’

Tanya: ‘We kwamen hier altijd al onze boodschapjes halen. Toen kwam die keer in de winter dat we in Zierikzee waren. Ja, ook toen hadden we lekker gegeten… komen we buiten op het Havenplein en was het gaan sneeuwen…Zie je de prachtige oude poorten, de ophaalbrug, de lantaarnpalen met hun oranje sfeerverlichting en al die fantastische oude panden…Waren we al verliefd op Zierikzee, vielen we nu als een blok voor dit stadje. Hoe mooi wil je het hebben?’

Het pand in Zierikzee

Tanya: ‘Dit pand op dit punt, mooier konden we het niet verzinnen. Het stond al heel lang leeg en was nogal aan de prijs. Ik heb altijd gedacht dat dat ‘m niet zou worden. We hadden al veel panden bekeken in Zierikzee. Het laatste object wat we gingen bekijken bleek hier te zijn. Ik dacht dat het een geintje was toen we hiernaartoe reden…Bleek Hans bezig te zijn met onderhandelen en had niets tegen mij gezegd!’

‘We liepen door het pand heen, het was vervallen, het bestond uit een wonderlijke kleurencombinatie van rood en geel en het had écht heel lang leeg gestaan. Maar ik zag dat allemaal niet… was gewoon sprakeloos! Hans begon zich inmiddels zorgen te maken waarom ik niets zei…maar ik vond het geweldig! Kijk nu is naar buiten, dit is een droom!

‘We wonen hierboven. We staan op met dit uitzicht, we gaan naar bed met dit uitzicht. Zo fijn, we hebben we alles in één: bedrijf, huis en de kinderen altijd om ons heen.

De Zeeuwse Schatkamer

‘In het begin had ik mijn winkelgedeelte met sieraden en Hans zijn gedeelte met de pannen. Ga dat maar is even leuk samenbrengen 😅 maar dat hebben we wel gedaan! Het eerste jaar hier, en daar kwamen ze hoor:

‘Verkoopt u petten? Heeft u koelkastmagneten? Heeft u koffie of iets anders te drinken? Verkoopt u ansichtkaarten? Kunnen we hier blijven slapen?’

‘Daar stond ik met mijn sieraden 😂 die trouwens prima over de toonbank gingen, maar er was dus best wel veel vraag naar wat we niet hadden. Dat hebben we direct aangepakt, ansichtkaarten en koelkastmagneetjes erin en alles waar de mensen om vroegen qua souvenirs. Ook wel weer een uitdaging want ’s winters loopt er weinig tot geen volk.’

Hans: ‘Het zijn twee panden, supergroot. Zo kwamen we op het idee een B&B te starten. Eerst hadden we twee kamers, da’s best nog veel werk. Uiteindelijk hebben we er één appartement van gemaakt, wat we verhuren op basis van een minimaal verblijf van twee nachten. Inmiddels bestaat de Zeeuwse Schatkamer vijf jaar.’

Workshops

Tanya: ‘Die eerste winter in de Zeeuwse Schatkamer. Op een gegeven moment keken we elkaar vragend aan…waar is onze romantische droomwinkel gebleven? Waar zijn al die mensen? In de periode dat ik in de horeca werkzaam was, heb ik altijd veel aan organisatie gedaan, feesten en events. Hans was volop werkzaam geweest in de internationale handel. Samen denken we altijd aan lekker eten, we vormen een heel goed team. Er werd destijds zo weinig op een leuke manier georganiseerd voor de mensen met bijvoorbeeld een wijntje en hapje erbij.’

‘Om me heen gaan kijken wat er op dat moment nu echt in was. Dat waren schilderworkshops. Dat kan ik ook en zijn we toen gaan introduceren. Op de eerste workshop die ik introduceerde had ik geloof ik wel 100 aanmeldingen! Yes, dat willen we! Niet alleen aanmeldingen vanuit Zierikzee en Schouwen-Duiveland, maar ook van de andere eilanden.’

‘Van alle schilderworkshops hou ik altijd het schilderij over wat ik als voorbeeld voor de mensen maak. Zo vult deze wand hierachter zich boordevol leuke schilderijen. De meeste mensen denken dat ze niet kunnen schilderen, maar ik help ze er helemaal doorheen. Zijn ze na drie uur toch zó trots op wat ze zelf gemaakt hebben! Dat noem ik succestherapie’ 👍

Hans: ‘Tanya is heel creatief, ik weet niet beter of zij schildert of tekent eigenlijk altijd. We zijn uit gaan breiden, horecavergunning erbij gekregen. Op een gegeven moment hebben we de High Lunch geïntroduceerd, net als de High Tea en High Dinner. Termen die we, op High Tea na, zelf hebben verzonden. Zo’n event moet wel een belevenis zijn, je wordt hier met lekker eten en drinken goed verzorgd. Je hebt een hele leuke avond vol met positiviteit en gezelligheid!

‘We kunnen helaas nog steeds niet opstarten met de workshops. Jammer, want het is toch een stukje core business van ons. Het probleem is dat we niet weten hoe we 20 mensen bij elkaar moeten zetten.’

‘Twee dagen na de lockdown kwam Tanya al met het idee om met de ‘sushi take away’ aan de gang te gaan. Om sushi te bereiden daar hebben we zelf aardig wat cursussen voor gevolgd. Daarnaast zijn we al 20 jaar sushi liefhebbers. We weten op deze aardbol aardig de weg waar je de lekkerste sushi kan eten.’

Tanya: ‘De eerste bestelling kwam van Barbershop Van Dam….ik zag groen van de zenuwen…zouden ze het wel lekker vinden? Later belde hij op, zei dat hij al vaak sushi had gegeten maar dat dit toch wel héél erg goed smaakte. Als je de reacties over onze sushi op de Facebookpagina leest, worden we nog net niet de hemel in geprezen. We zijn zo gesteund, hebben zoveel support gehad, dat is echt fantastisch!

Zierikzee

Tanya: ‘De eerste nacht dat we hier hadden geslapen, ging ik ’s morgens op de fiets de kinderen naar school brengen. Die smalle straatjes, langs de oude pandjes…of ik in een film zat! In Rotterdam hebben we één zo’n straat genaamd Delfshaven, en dat is al bijzonder. Hier heb je een stad vol met dat soort straten. Voor mij is Zierikzee echt de sfeer van oudheid…zó mooi!

Hans: ‘De bevolking hier is ontiegelijk vriendelijk! Dat stralen ze ook echt uit. Mensen op het terras, een praatje maken, ze staan er altijd voor open. Het straatje waar Carlos zit, de Melkmarkt, dat vind ik echt helemaal geweldig. Bijna buitenlands! Vorige week hebben we even heerlijk bij Roekoekoe zitten lunchen, een aanrader!’

‘De riviercruises, dat missen we nu wel. Is altijd zo’n bijzonder moment als die weer arriveren. Mensen van allerlei nationaliteiten, dat maakt dat je je ook een beetje mondiaal voelt. Ook in onze B&B en op het terras hebben we natuurlijk mensen van diverse nationaliteiten. Dat maakt de Zeeuwse Schatkamer wel echt een hele bijzondere plek.’

‘We doen wat we willen, we kijken wat we leuk vinden en zo proberen we uniek te zijn. Alles wat niet goed voelt, doen we niet. We proberen altijd de klant naar volle tevredenheid te verzorgen, of het nu een High Tea of een High Lunch betreft. We proberen er altijd een feestje van te maken, en ook een gezellig babbeltje te maken. Zo zijn we gewoon en dat stralen we uit. We willen echt een aanwinst zijn, niet in de rij aansluiten. Lunches liggen ons goed. Waarom zou je wachten tot ’s avonds om lekker te gaan eten, om 12:00 uur ’s middags is toch ook een prima tijdstip?