BRIGITTE NIJMAN | ZIERIKZEE

Uit de Hofstad

‘Geboren in Scheveningen, maar opgegroeid onder de rook van Rotterdam in Nieuwerkerk a/d IJssel. Mijn moeder had vroeger een kapsalon aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag.’

‘Zingen deed ik al van jongs af aan, zat ook in een schoolbandje in Nieuwerkerk a/d IJssel. Destijds had je weleens talentenjachten in Rotterdam daar deed ik graag aan mee, uiteraard vergezeld door mijn moeder.’

‘Ik ben een opleiding gaan doen aan de Academie voor Lichte Muziek in Hilversum. Deze academie was door John de Mol sr. opgezet vanuit zijn functie als directeur van Conamus, veel bekende docenten gaven les o.a. Margriet Eshuijs.’

‘Hoewel er een leeftijdsverschil van 10 jaar is tussen ons, zat ik met Tony Neef in de klas. Tony attendeerde mij erop dat er een auditie was voor theatergroep Jeans. Zo ben ik eigenlijk het musicalwereldje ingerold.’

‘Als je in het theater werkt gebeurt alles vanuit Amsterdam. Van daaruit ga je met een bus het land in naar de theaters, en alle repetities vinden daar ook plaats. Ik ben toen vanuit Nieuwerkerk een kamer gaan zoeken in Amsterdam, en op mijn 22e naar onze hoofdstad verhuisd. Wat moesten we allemaal, mijn moeder en twee zusjes, huilen toen ik uit huis vertrok🥲 Ik vond het best wel een ding hoor, op jezelf gaan wonen in Amsterdam. Iedere zondagavond als ik klaar was in het theater reed ik naar huis, naar Nieuwerkerk.’

‘Nee, mijn zussen zitten niet in de musicalwereld 😂 Mijn zusje Anouk is accountmanager, zij bemiddeld bij juridische professionals binnen overheidsorganisaties, en mijn jongste zusje Esther studeert weer en werkt in de gezondheidszorg. Ik heb een enorm hechte band met mijn moeder en zussen. Mijn stiefvader is al lang geleden overleden, mijn moeder heeft nu een vriend waar ze heel gelukkig mee is. Straks komt mijn moeder trouwens lekker een paar dagen bij ons in Zierikzee logeren, qualitytime!

Musicals

‘Mijn eerste musical was The Sound of Music, daarin was ik de alternate van Maria. Alternate is de term die in de theaterwereld gebruikt wordt voor een gedeelde rol, wat betekende dat ik één keer in de week de rol van Maria speelde. Mijn eerste hoofdrol was in Grease, en mijn eerste musical was Evita.’

‘Ik heb het vak écht geleerd bij theatershow Jeans, is ooit de langstlopende theatershow van Nederland geweest. Ik had mijn zangopleiding gedaan, maar in een musical zing je niet alleen, je moet ook leren spelen en dansen. Dat heb ik eigenlijk in een vogelvlucht geleerd toen ik in Jeans zat. Je kreeg daar zoveel te doen aan zang en dans, gebaseerd op allemaal hits uit de ’70-, ’80- en ’90’er jaren die achter elkaar in rap tempo voorbij komen. Conditioneel is dat ronduit pittig, zeg maar gewoon ‘zwaar’. Je moet in topconditie zijn om dit aan te kunnen.’

‘Zo werd ik aangenomen voor een periode van vier maanden in The Sound of Music die op dat moment in België speelde. Daarna kwam ik in Evita, ook weer als alternate voor de hoofdrolspeelster omdat ik eigenlijk te jong was voor die rol. Ik nam toen een keer in de week de rol van Pia Douwes over.’

In 1997 kreeg ik de hoofdrol van Sandy in Grease. Het is best allemaal snel gegaan. Mijn John Travolta was destijds Dennis van der Klundert. Later is er nog een Grease geweest met Jim Bakkum en Bettine Holwerda, en volgend jaar keert deze musical weer terug in het theater. Maar hoe je het ook went of keert, ik was wel de eerste Sandy in Nederland! 😂 Ik zeg altijd: de Batavieren hadden net de kruistochten gewonnen en ik werd Sandy in 1888 😂 waarmee ik maar wil zeggen dat de tijd vliegt. Maar ik was zo trots als een pauw op mijn eerste hoofdrol.’

Back to Waterloo

‘Nu trek ik met Laura Vlasblom door het land, en doe ik alleen nog maar losse opdrachten. Geen musicals meer, want dat is vanuit Zierikzee bijna niet te doen. Na een bepaalde periode in mijn leven heb ik daar ook bewust voor gekozen hoor.’

‘Met die losse opdrachten komen Laura en ik in het hele land. Zitten ons soms op te maken op een kratje bier, of op een slaapzaal met 12 bedden 😂 Zo af en toe treffen we ineens een sterrenkleedkamer, we maken van alles mee en hebben erg veel plezier met elkaar.’

Back to Waterloo’ met de Havendagen in 2023? Dat zou wel héél erg leuk zijn! ABBA is momenteel weer helemaal hot, we worden best veel geboekt. Het is ook echt tijdloze muziek. In het land treden we een half uur op, vele hits komen in een lekker tempo voorbij. Een superleuke act waarbij niemand stil kan blijven staan. Ook de jongeren hoor, meisjes van 16, staan allemaal lekker mee te zingen en te dansen.’

‘Naast mijn ABBA-act heb ik ook een Nederlandstalige set. Ik heb twee seizoenen met Willeke Alberti gewerkt, nu heb ik dus een ode aan haar. Dat is voor wat oudere mensen, ik treed er hier in de buurt regelmatig mee op. Maar ook meezingrepertoire, zoals Hazes, is mij niet vreemd hoor, net als musicalrepertoire. Nu is ABBA gewoon ‘booming’ en neemt dat al mijn tijd in beslag.’

Voeding

‘Ik heb twee jaar als afslankconsulente voor een groot afslankbedrijf gewerkt, en momenteel studeer ik voeding. Het doel is dat ik hier mensen wil gaan helpen met kleine aanpassingen in hun dagmenu en voeding. Dat vind ik enorm leuk om te doen, je staat dan eigenlijk in dienst van een ander, dat vind ik fijn. Het is namelijk zo leuk om te horen wat andere bezighoudt, en hoe ze het doen in het leven. Als je zingt gaat het altijd heel erg over jou, daar ben je op een gegeven moment een beetje klaar mee in de zin van ‘altijd over jezelf praten’.

‘Ik ben inmiddels 52, de overgang gaat een beetje opspelen, en ik heb altijd heel erg op mijn gewicht moeten letten. Voor sommige rollen speelde ik een koningin of prinses, dan speel je toch iemand die zeg maar ‘bepaalde maten’ heeft. Het geeft natuurlijk niet om op je voeding te letten, dat is zelfs prima, maar het is niet zo dat ik het van nature heel fijn vind om geen stuk chocolade te nemen, een bitterbal laat staan of niet héél véél mayo bij mijn frietjes wil hebben!

Zierikzee

‘Ja, ik was zeker al bekend met Zeeland! Vroeger gingen wij altijd op vakantie naar Zeeland. Dat heb je natuurlijk al snel als je in Rotterdam woont, dan ga je naar Ouddorp (Flakkee) of Renesse. Mijn ouders huurden altijd een huisje om hier vakantie te vieren. Ik heb zelf nog een tijdje in een leuk klein huisje in Brouwershaven gewoond.’

Sinds maart van dit jaar zijn we officieel inwoners van Zierikzee. Harro en ik kennen elkaar nu 2,5 jaar, en we wilden iets van onszelf. Waren hier al eens gaan kijken, en zijn bewust nog is een keer teruggegaan.’

‘We kwamen uit bij de Meelstraat, een gigantische ruimte! Ik wilde altijd al in een loft wonen, dat was dit niet… 😂 Maar je begrijpt ’t al, beiden verliefd geworden op dit huis en dat betekende dat er zoveel gesloopt en gedaan moest worden… Harro is zes maanden lang ieder weekend vanuit Weesp in Zierikzee bezig geweest. Hij heeft immens veel gedaan! Ik ben meer van de catering en mag nu graag de kussentjes overal goed leggen.’😉

‘Het weidse, het strand, de oudheid, gezelligheid en ik gooi ‘m er maar gelijk in: Zierikzee is dé mooiste stad van Zeeland! Niet per se omdat wij hier nu wonen, maar het is een pareltje. Het heeft ook alles, hoewel ik in het begin wel even mijn weg moest vinden. De snelheid van gemak vind je in een grote stad, dan moet je hier even schakelen, en dat bedoel ik heel positief! Hier ga je alles opnieuw ontdekken, en is Helma van Helma Salon (nagelstyliste) gewoon al een vriendin geworden. Inmiddels heb ik alles en iedereen gevonden, en het leuke is dat je zoveel meer contact hebt. Net als het ervaren van de rust hier….heerlijk! Ik wil hier echt wel heel graag oud worden.’

‘Bruinvissen? Harro heeft ze al 3 keer gezien. Ik ben al 25 x naar het Havenhoofd geweest, nou geen eentje! Maar ik moet nog een hoop ontdekken hoor, wil ook met de rondvaartenboten mee, daar heb ik gewoon nog geen tijd voor gehad.’

‘Alle seizoenen zijn heerlijk, de zomer maar de winter ook. Ik hou van die rust, en na het zomerseizoen is het weer heerlijk om die wat stillere straatjes te hebben. Het is fantastisch voor de ondernemers dat het zo’n goed en drukbezocht plaatsje is, zeker na wat ze allemaal tijdens de coronaperiode hebben meegemaakt.’

De stugge Zeeuw?

‘Die ken ik niet, echt niet! Daarnaast heb ik ook nog eens de meest sociale man die er bestaat, waardoor je heel snel mensen leert kennen. Niet dat ik niet sociaal ben hoor, maar Harro is ‘über’ sociaal!😄Of het nu in het weekend een borreltje in De Biet is, of ergens in Zierikzee een heerlijk hapje eten, het is een praatje hier, een praatje daar. Daarbij is Harro afgelopen zomer Havenmeester geweest, die kent nu echt veel mensen. Wij kunnen alleen maar concluderen dat we omarmd zijn in Zierikzee.’

Profielfoto: Roy Beusker

www.brigittenijman.nl | Instagram: @brigittenijmanofficial