BarberShop Van Dam | Mark Koornneef, Nieuwe Bogerdstraat 39 | Zierikzee

Roots

‘Geboren en getogen in Bleiswijk. Ik woon al 18 jaar gelukkig in Zeeland in ’s-Heer Arendskerke nabij Goes. Zo’n 8 à 9 jaar geleden Herenkapsalon Van Dam gekocht. Al vanaf mijn 16e kapper willen worden, ben nu al 30 jaar kapper.’

‘Vroeger had je het herenvak apart en het damesvak was gezamenlijk. Ik ben all-round kapper, heb beide disciplines geleerd, maar mijn voorliefde ligt toch bij het herenvak. In het vrouwenvak deed ik graag verven en knippen, maar was op een gegeven moment wel klaar met permanenten, watergolf en high- of lowlights.’

‘Nu doe ik eigenlijk alleen nog maar knippen. Komt goed uit want dat vind ik ook het leukste. Net als de interactie met je klanten. Je klanten goed verzorgen, dat geeft een voldaan gevoel. Ik vind het nog steeds een prachtig vak.’

Sinds 1953

‘Kapsalon Van Dam bestaat al sinds 1953, écht een van de oudere zaken in Zierikzee. Hoe oud het pand is weet ik niet exact, maar die balken die je hierboven ziet, die komen ongeveer uit 1600.’

BarberShop Van Dam

‘We staan voor authentiek knippen en scheren voor stoere jongens en echte mannen, en van alle leeftijden kan men bij ons terecht. Onze zaak straalt ‘nostalgie’ uit in een modern jasje. Dit doen we door middel van vernieuwende ideeën, trends en kapsels.’

‘Je hebt meerdere types barbershops. Wij hebben de all-round traditionele Nederlandse barbershop. Wij knippen mannen met lang haar en de jaren ’50 kapsels, opgeschoren en de hipsters. Ik laat me ook inspireren door kapsels uit de jaren ’30 en ’40, dat is een beetje het hipsterkapsel. De lange bovenlagen en de kaal opgeschoren nekken, dat laten we dan voorzien van een scheidinkje, mooi in elkaar overlopen. Dat laatste begint een beetje op z’n retour te lopen. We gaan ook wel weer naar wat andere dingetjes toe, we blijven daar niet in hangen.’

‘Baardloos is nog niet de trend, dat loopt nog wel even door. Blijkt dat straks toch weer in te zijn, dan gaan we weer traditioneel scheren met warme en koude handdoeken, en het open mes. Dat is dan ook wel weer erg leuk om te doen.’

‘Ja, ik was kapper van de week in het programma van Elsa van Hermon (Omroep Zeeland). Mijn vrouw was ‘not amused’ 😉 De uitspraak die ik deed, nee ik ga hem hier niet herhalen, hadden ze ook als topic gebruikt.’

‘De vacature voor een zeer ervaren barber is ingevuld. Sinds vorige week is Jardel bij ons aan de slag gegaan, ons team is weer compleet.’

Mannendag

‘Laten we ‘m er maar gelijk inknallen: zaterdag 17 oktober a.s. is er weer een Mannendag in Zierikzee. ‘Never change a winning team’, dus hetzelfde concept wordt gehanteerd als de voorgaande twee edities. Lekkere muziek, oldtimers van het eiland, de BarberShop.’

‘Wat de auto’s betreft, dat mogen ook oude trekkers zijn, of oude bromfietsen. In ieder geval een voertuig waar je trots op bent. Dat is het doel én hij moet van het eiland zijn. Dat dus. We gaan nog een oproep plaatsen voor de oldtimers. Ellen van Kompassen doet altijd het Vrouwengebeuren met de rode loper, dit is de tegenhanger. Lekker in oktober een gezellige activiteit op het plein, met inachtneming van de geldende regels tegen die tijd.’

Auto’s

‘Ik rij zelf dagelijks in een VW T3, zo’n pick-up ding en een dikke 1900 diesel. Tijdens Mannendag sta ik daar ook in te knippen. Daarnaast heb ik nog een Mercedes 280 coupé die ik aan het opknappen ben totdat hij in concoursstaat is. Ik hoop dat hij 17 oktober klaar is. Zit een dikke 6-cylinder in, dat geeft toch zo’n heerlijk geluid!’

Zeeland

‘Ben naar Zeeland toe gekomen voor de rust, de ruimte, waar mensen normaal doen en vrijstaand wonen. Dat heb ik, en dat zijn exact de redenen waarom ik hier ben komen wonen.

‘Zierikzee vind ik heel vrij en open. Een verschrikkelijk fraai stadje, oud en authentiek. Maar zeker de flow van Zierikzee vind ik heel erg leuk! Dat de mensen nog ‘goedemorgen’ zeggen en zoiets niet raar vinden. De haven, dat is echt mijn favoriete plek.’

‘Op Beveland is mijn woonplaats favoriet, met z’n 1.700 inwoners een heerlijk dorp.’