Anne de Jager | Boek en Kookwinkel De Vries, Havenplein 14 | Zierikzee

Het begin

‘In Middelburg heb ik gestudeerd aan de pedagogische academie. Eenmaal afgestudeerd was er totaal geen werk in te vinden. Zo ben ik begin jaren 80 in de boekhandel in Middelburg terecht gekomen die nu bekend is als de Drvkkery. Ik heb hier bijna 20 jaar gewerkt, ben in 2000 weg gegaan. Van een hele grote boekhandel kwam ik terecht in een hele kleine. De eigenaresse van deze boekwinkel had iemand naast haar nodig, ze deed alles min of meer alleen. Ik was er dan ook écht voor alles, ik heb zoveel van haar geleerd. Toen begon ik me te realiseren dat ik eigenlijk ook zoiets voor mezelf wilde gaan doen.’

‘Ik kwam in gesprek met de vorige eigenaar van Boekhandel De Vries, die vertelde dat de winkel te koop was. Na een half jaar was alles rond, en sinds 1 april 2007 ben ik de eigenaar.’

Bijna 100 jarig bestaan

‘In 2023 of 2024 bestaat Boekhandel De Vries 100 jaar. De winkel is ooit begonnen op de Melkmarkt. Het was toen meer een papeterie, maar het assortiment was wel aangevuld met speelgoed en huishoudelijke artikelen. De winkel heeft altijd de naam De Vries gedragen. De laatste telg De Vries is in de 90’er jaren overleden. Toen hebben de heren Theo Spinnewijn en Jan Bruijns deze winkel overgenomen. Zij hadden ook al een boekwinkel in Goes.’

De Kookwinkel

‘De Kookwinkel is van de laatste zes jaar. Tijdens de crisis in 2008 merkten we dat 320m² voor de boekhandel te groot was. We hebben toen de afdeling boven helemaal omgeturnd tot kookwinkel. Boven hadden we een vide, daar kon je leuk doorheen kijken, maar die hebben we dicht laten maken. Dat mocht van de eigenaar. Zo creëerden we meer m² waar we geen extra huur voor hoefden te betalen.’

‘De Kookwinkel is op 1 april 2014 geopend en staat voor kwalitatieve kookspullen. Ik heb 7 jaar lang in Oostburg gewerkt in een boekwinkeltje van 120m². Vlak daarbij zat de winkel van Bianca Bonte, dé kookwinkel van Zuid-Nederland. Zij heeft ooit een award mogen ontvangen voor de mooiste kookwinkel van de wereld. Door haar geïnspireerd om met De Kookwinkel bij ons van start te gaan. Heb advies bij haar ingewonnen om er achter te komen waar ik me op moest gaan richten qua leveranciers. Het beste advies ooit is geweest ‘zorg dat je een snoerloze kookwinkel wordt’. Met weinig ruimte is snoerloze apparatuur wel zo praktisch.’

Boeken, boeken en nog eens boeken

‘Een papieren boek heeft altijd nog mijn voorkeur. Ik gebruik af en toe een e-reader om bijvoorbeeld een vooruitexemplaar te lezen. Vanuit de uitgeverijen krijgen we inzage in nieuwe boeken, dat heet dus een vooruitexemplaar. Zo werken de uitgeverijen tegenwoordig, eerst via tablet of e-reader lezen voordat het boek op papier gedrukt wordt. De omslag van een boek kan soms allesbepalend zijn voor de verkoop van een boek. Een hele enkele keer neem ik geen boek op voorraad vanwege de onooglijke omslag. Dit laat ik dan ook aan de uitgevers weten.’

‘Ik ben écht een alleslezer! Van spanning, thrillers, romans, kinderboeken, literatuur en kookboeken. De kookboeken niet eens special voor een recept, maar vind ik gewoon leuk om te lezen. De voorliefde voor kinderboeken komt door twee enthousiaste docenten aan de PA in Middelburg. Die hebben ons de liefde voor kinderboeken doen aanwakkeren. Toen was het kinderboek ook in opkomst, en erg leuk om op school uit voor te lezen.’

‘Het boek dat je gewoon gelezen moet hebben is van de Nederlandse literatuurschrijver Oek de Jong. Het boek ‘Zwarte schuur’ staat op de shortlist van de grote Libris Literatuur Prijs 2020. Vond ik mooi, maar 8 jaar geleden heeft hij ‘Pier en oceaan’ geschreven. Dat ben ik nu aan het herlezen. Ik lees écht weer het complete boek! Weergaloos, ook eindeloos met onze boekenclub destijds besproken. Net als ‘Het achtste leven van Brilka’ van de Georgische schrijver Nino Haratischwili. Op dit moment laat ik binnen onze eigen leesclub van De Vries het boek ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ circuleren. De leesclub bestaat uit 10 vrouwen, en we hebben nu denk ik rond de 60 boeken besproken over een periode van 10 jaar. 

Bestsellers

‘De grootste bestseller ooit is toch wel Dan Brown geweest. Dat heeft qua verkooprecords toch wel alles overtroffen. Volgend jaar verschijnt er weer een nieuwe Dan Brown trouwens. En natuurlijk ook alle delen van Harry Potter. Deel 1 kwam uit, en na een half jaar was het een hype in de UK. Toen heb ik iets van 20 exemplaren ingekocht. Toen kwam deel 2 uit en was de gekte hier ook aan de gang. Bij iedere uitgave hebben we er een feest van gemaakt, zelfs nog échte vuurspuwers op het plein gehad, en zoektochten door Zierikzee uitgezet. Nu is Lucinda Riley booming met de Zeven Zussen. Corina Bomann, een schrijfster uit Noord-Duitsland, schrijft misschien nog mooier dan Lucinda Riley. Haar boek ‘Agneta’s erfenis’ is reuze populair en zij  lift nu leuk mee met de hype rond Riley.’

‘Voordat we de intelligente lockdown opgelegd kregen, dachten veel mensen dat we helemaal niet meer naar buiten mochten. De boeken vlogen met stapels de deur uit! Ook hamsteren van papier dus, maar dan anders.’

Zierikzee

‘Ik fiets vanuit mijn woonplaats Oosterland naar Zierikzee. Dan kom ik binnen via de Noordhavenpoort, het bruggetje over en dan langs de haven. Dagelijks zien wanneer het hoog of laag water is. Iedere keer weer denk ik wat een rijkdom! Na 13 jaar vind ik dat nog steeds zó mooi! Zierikzee zit boordevol koesterplekjes, dit stadje is een plaatje! Hoe rijk kun je zijn als dit je woon- en werkomgeving is.’

‘Nee ik ben niet hier geboren, ik kom oorspronkelijk uit Steenbergen in Brabant. Mijn voorouders van beide kanten komen allemaal wel uit Zeeland. Ik heb overal in Zeeland gewoond, ik moet dat water gewoon vlakbij me hebben.

Dick van der Veer Fotografie